Integritate

Im(p)unitatea deputatului Țuțu, prima piatră de încercare a noii Coaliții

Foto: agora.md

În următoarele săptămâni, procurorii vor veni în Parlament cu un demers prin care se va cere retragerea imunității deputatului PDM, Constantin Țuțu, inculpat într-un dosar penal, în care este învinuit de huliganism și în care riscă 3 ani de pușcărie. Dosarul, după alegerea lui Țuțu în calitate de deputat, a fost suspendat. De imunitatea luptătorului „beneficiază” acum și ceilalți inculpați din dosar, inclusiv persoana învinuită de omor. Aceștia, la fel, nu pot fi pedepsiți, din moment ce dosarul nu se examinează. Această stare s-ar putea prelungi pe un termen nedefinit, dacă majoritatea deputaților nu vor fi de acord cu solicitarea procurorilor.

În seara de 28 aprilie 2012, proaspătul deputat Constantin Țuțu fost implicat într-un schimb de focuri, în urma cărora a decedat un bărbat, Alexei Veretca, de 42 de ani, și rănit Iurie Matcovschi, fost polițist, prieten cu victima. Crima a avut loc lângă restaurantul Doi Haiduci, din Codrii Orheiului. Atunci, țuțu, care a fost alături de un grup format din peste 12 persoane, a fugit de la fața locului împreună cu amicii săi, Ion Corcodel, Vasile Cojocaru, Oleg Pruteanu, Radu Andrițco, Dumitru Colomeiciuc sau Alexandru Onișciuc, pe numele tuturor, oamenii legii obținând mandate de arest. Dacă ultimii trei nu au fost găsiți nici până astăzi, sportivul Constantin țuțu a fost de negăsit doar atâta timp cât pe numele său figura un mandat de arest. În mai 2012, pe când era dat în căutare, magistrații Judecătoriei Centru i-au schimbat măsura de arest, țuțu fiind trimis inițial în arest la domiciliu, ulterior fiind lăsat în libertate, sub control judiciar. Atunci, acesta a apărut. Inițial, procurorii i-au învinuit pe toți participanții în acel schimb de focuri de participare la omor. În scurt timp însă, Denis Rotaru, procurorul secției exercitare a urmăririi penale pe cauze excepționale din cadrul Procuraturii Generale (PG), decidea ca Oleg Pruteanu, Vasile Cojocaru și Constantin țuțu să fie acuzați doar de huliganism. Toate astea după ce Ion Corcodel a admis că el ar fi fost cel care a tras în Alexei Veretca.

„Acum se pregătesc documentele”

Dosarul este examinat la Judecătoria Orhei, iar prima ședință de judecată a avut loc acum aproape doi ani, în luna martie 2013. Tărăgănat și până acum, în decembrie 2014, instanța de judecată a stabilit că procesul nu poate continua decât după retragererea imunității lui Constantin Țuțu, care a devenit deputat pe listele PDM după alegerile din 30 noiembrie 2014. Acum, conform legii, procurorii urmează să vină cu un demers în adresa Parlamentului R. Moldova prin care să solicite retragerea imunității lui Țuțu. În caz contrar, dosarul va rămâne suspendat până când acesta nu va mai beneficia de imunitatea parlamentară.

„S-a suspendat examinarea dosarului, până când procuratura nu va cere ridicarea imunității lui Țuțu de la Parlament. Până când nu-i va fi ridicată imunitatea, dosarul nu va putea fi examinat”, explică Roman Zadoinov, avocatul familiei Veretca. „Acum se pregătesc documentele pentru a fi transmise Parlamentului. Până acum a fost o problemă, nefiind ales președintele, în adresa căruia trebuie de trimis solicitarea. Eu nu pot să mă pronunț în privința unor situații care încă nu sunt. Până în martie, când e programată următoarea ședință, pot spune sigur că documentele vor fi trimise Parlamentului”, ne-a declarat Denis Rotaru, procurorul care reprezintă acuzarea de stat pe acest dosar.

Țuțu susține retragerea imunității?

„Dosarul e în așteptare. Se așteaptă retragerea imunității dlui Țuțu. Dacă i se va retrage sau nu, va decide Parlamentul. Dlui este pentru retragerea imunității. El și-ar dori să-și rezolve problemele în instanța de judecată. Nu știu cât va dura procedura. Vedeți că Parlamentul nu se convoacă. Cred însă că repede se va rezolva întrebarea. Urma ca Procuratura Generală să se adreseze cu un demers oficial. Cred că pâna la ședința viitoare, se vor clarifica lucrurile”, a declarat Vasile Pruteanu, avocatul lui Constantin Țuțu, precizând că clientul său pledează în continuare nevinovat.

ZdG a încercat să discute și cu Constantin Țuțu. După ce l-am contactat pe secretarul acestuia, Marcel Șaban, acesta a precizat că deputatul va reveni cu un apel, lucru care însă nu s-a mai întâmplat. „Dacă Parlamentul nu-i va retrage imunitatea, atunci procurorul va trebui să decidă dezmembrarea dosarului, în privința lui Țuțu, să fie un dosar aparte, dar în privința celorlalți, dosarul să continuie. Depinde de procuror ce va face. Dar el nu poate decide ca dosarul să rămână tot timpul suspendat, pentru că ar fi încălcat astfel dreptul la un proces rezonabil. Dar, în Moldova totul e posibil. La noi, legile sunt doar pentru unii. Referitor la ce va face Parlamentul, eu nu știu. Este o procedură destul de lungă. Nu mă miră că Procuratura încă nu a venit cu demersul către Parlament. Da, motive pot fi găsite câte vrei. Doar suntem în Moldova, unde la capitolul corupție suntem mai ceva ca Africa”, zice avocatul Zadoinov.

Deputații AME nu știu ce vor face

Sergiu Sârbu, deputat PDM ne-a spus că nu a auzit până acum în partid să se discute despre retragerea sau menținerea imunității lui Constantin Țuțu. „Dacă procuratura are ceva, o să trimită și noi o să examinăm. În general, cred că toți deputații care se fac vinovați de ceva și care trebuie să răspundă în fața legii, după informarea Parlamentului de către Procuratură, se decide asta. Noi am avut cazuri când s-a votat asta. Au fost cazuri în Parlamentul din 2005. E posibilă retragerea imunității unui deputat, de ce nu”, ne-a spus, Dumitru Diacov, un alt deputat democrat. „Dacă acest subiect va apărea pe agenda parlamentară, îl vom discuta. Deocamdată nu putem anticipa nimic”, ne-a spus, la rându-i, Valeriu Streleț, deputat PLDM, formațiune care a format, recent, Alianța pentru Moldova Europeană cu PDM, partid pe care-l reprezintă inculpatul Constantin Țuțu.

Retragerea imunității pentru toți aleșii poporului a fost una din promisiunile electorale ale mai multor formațiuni politice în campaniile electorale din 2009 și 2010. În Parlamentul trecut, propunerea a fost supusă votului în Parlament. Atunci însă, doar 55 de deputați au votat pentru ca un deputat să nu beneficieze de imunitate, în timp ce ca proiectul de lege să treacă erau nevoie de 67 de voturi.

Cum se retrage imunitatea unui deputat

Conform Regulamentului Parlamentui, cererea de ridicare a imunității deputatului este adresată Președintelui Parlamentului. Acesta aduce la cunoștința deputaților cererea în plenul Parlamentului la ședința următoare de la data prezentării acesteia și o trimite imediat spre examinare Comisiei juridice, pentru numiri și imunități. Aceasta va examina cererea Procurorului General în cel mult 15 zile și va constata existența sau inexistența unor motive temeinice pentru acceptarea sau respingerea cererii. După ascultarea cererii Procurorului General și a deputatului în privința căruia se cere ridicarea imunității, Comisia juridică, pentru numiri și imunități, cu votul majorității membrilor ei, exprimat secret, adoptă o hotărâre. În urma examinării cererii Procurorului General, Comisia juridică, pentru numiri și imunități întocmește un raport care se prezintă Biroului permanent. Raportul Comisiei juridice, pentru numiri și imunități se înscrie cu prioritate în ordinea de zii. Raportul se supune examinării și aprobării de către Parlament în cel mult 7 zile de la prezentarea acestuia Biroului permanent. Prezența la ședința plenară a deputatului în privința căruia se cere ridicarea imunității este obligatorie. Procurorul General va motiva cererea de ridicare a imunității deputatului și va răspunde la întrebările deputaților, după care va fi ascultat deputatul în privința căruia a fost înaintată cererea de ridicare a imunității, și el va răspunde la întrebări. Parlamentul decide asupra cererii Procurorului General cu votul majorității deputaților aleși, exprimat secret. Rezultatele votării secrete se perfectează prin hotărîre a Parlamentului, care va încuviința ridicarea imunității deputatului sau va respinge cererea Procurorului General. Conform unor statistici a Curții Constituționale, în perioada 2001-2011, procurorii au cerut retragerea imunității în 25 de cazuri, în toate fiind vizați deputați din opoziție.

Investigația este realizată în cadrul Campaniei “Jurnaliștii pentru integritate în serviciul public”, desfășurată de Centrul de Investigații Jurnalistice cu suportul Programului Bună Guvernare al Fundației Soros Moldova. Instituția finanțatoare nu influențează în niciun fel subiectul și conținutul investigațiilor publicate.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii