Integritate

„Operațiunea specială” a lui Vladimir

kremlin.ru

● Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Vladimir, participă activ la adoptarea deciziilor Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse cu privire la planurile Kremlinului în regiunile ucrainene ocupate și anexate de Federația Rusă. 

● Conducătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova cochetează de 30 de ani cu regimul separatist de la Tiraspol și a binecuvântat decorarea unui preot militar al unei organizații paramilitare de cazaci care au luptat împotriva independenței Republicii Moldova în Războiul de pe Nistru.     

Deși și-a manifestat îngrijorarea față de intenția Patriarhiei Moscovei de a absorbi Mitropolia Moldovei în așa-numita „Lume Rusă”, mitropolitul Vladimir participă activ, în calitate de membru permanent din 2000, la toate ședințele Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, în dreapta patriarhului rus Kiril. Acest for adoptă decizii cu privire la implementarea agendei Kremlinului în regiunile ucrainene ocupate de Rusia.

Lumea rusă este un concept cultural, geopolitic și religios, care implică unificarea populației rusofone din întreaga lume. Ideea a fost introdusă în discursul politic de Vladimir Putin în 2001. În anii care au urmat, factorii de decizie au conectat în mod sistematic conceptul la eforturile lor de a legitima politica internă si externă a Kremlinului. Doctrina a fost radicalizată odată cu apariția termenului Novorossia promovat de autoritățile ruse în timpul anexării Crimeii în 2014. Putin pretinde că Rusia nu este doar un stat-națiune, ci un stat-civilizație, un imperiu.

Potrivit fostului secretar al Patriarhiei Ruse, Serghe Ceapnin, Biserica Ortodoxă Rusă joacă un rol-cheie în răspândirea, sprijinirea și păstrarea lumii ruse. „În general, ideea constă în faptul că există mulți etnici ruși, care vorbesc limba rusă în spațiul post-sovietic, în Europa Occidentală și în America. Toți acești ruși și cei care vorbesc rusește sunt adunați în primul rând prin limba vorbită, în al doilea rând, prin cultură și religie. Și toți aceștia trebuie folosiți. De aceea patriarhul Kiril și Biserica Ortodoxă Rusă trebuie să joace un anumit rol în acest sens.”

 

Astfel, pe 27 decembrie 2023, mitropolitul Vladimir a participat în calitatea sa de membru permanent la ultima ședință a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse.

În cadrul acestei ședințe, Sinodul Patriarhiei a adoptat o serie de hotărâri cu privire la regiunile din estul Ucrainei anexate ilegal de către Rusia pe 30 septembrie 2022 - Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Forul suprem al Bisericii ruse a decis să acorde ajutor umanitar locuitorilor regiunilor ocupate și să ofere sprijin pentru reconstrucția bisericilor distruse după bombardamentele armatei ruse „în Donbas și Novorusia”.

Adunarea episcopală a decis să asigure cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia cu literatură religioasă și să stabilească relații „cu ministerele educației din cele patru regiuni - așa-zisele „republici populare” Donețk și Lugansk, și regiunile Zaporojie și Herson. 

Mitropolitul Vladimir face parte din Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Ruse condus de Patriarhul Kiril, alături de alți patru episcopi ai aceleiași biserici.

Toți cei cinci episcopi membri permanenți ai Sinodului și eparhiile pe care le gestionează alcătuiesc în retorica patriarhului Kiril geografia „Lumii Ruse”: Onufrie, mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine; Vladimir, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove; Alexandru, mitropolitul de Astana și Kazahstan; Vichentie (Morari, etnic român, 70 de ani născut în raionul Criuleni), mitropolit de Tașkent și Uzbekistan; Varsanufie, mitropolit de Sankt Petersburg și Ladoga.

„Novorusia” (Noua Rusie) este un termen folosit de Kremlin pentru regiunile actuale ale Ucrainei din nordul Mării Negre, care se întind de la Lugansk și Donețk, în Est, până la Odesa în Vest și care au făcut parte din fostul Imperiu Rus și din Ucraina Sovietică. Termenul a intrat în discursul public al Kremlinului și a fost instrumentat de Vladimir Putin după anexarea Crimeii în 2014 ca răspuns la Euromaidan și orientarea pro-occidentală a Kievului. 

 

Mitropolitul Vladimir a participat pe 11 octombrie 2023 la Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse în cadrul căruia s-au luat hotărâri despre fondurile care urmează să fie alocate pentru restaurarea bisericilor distruse în timpul invaziei ruse în Donbas, estul Ucrainei.

„Din iunie 2022 până în octombrie 2023, Administrația financiară și economică a Bisericii Ortodoxe Ruse a format o listă de 164 de lăcașuri și alte clădiri bisericești din Donbas, care necesită reparații și restaurări. În decembrie 2023, lucrările au fost complet finalizate în 35 de locații”, se precizează într-un alt comunicat al Patriarhiei Ruse.

Forul bisericesc a mai decis implicarea unor GONGO-uri, organizații neguvernamentale controlate de statul rus, din domeniul spiritual și al activităților educaționale în implementarea politicii naționale a Moscovei - acțiuni de soft power care fac parte din doctrina politică a „Lumii Ruse”.

Biserica Ortodoxă Rusă contribuie activ la dezvoltarea a două centre de „educație spirituală”, de propagandă, a căror construcție va începe în 2024 în teritoriile ocupate Lugansk și Rovenki. De asemenea, este planificată proiectarea a două centre în așa-zisa „republică populară Donețk” și regiunea Zaporojie. 

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse

Mitropolitul Vladimir a fost prezent și la Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse din 16 mai 2023, care s-a desfășurat la Mănăstirea Danilov de lângă Moscova. În cadrul acestui eveniment, participanții și-au exprimat „profunda recunoștință față de șeful statului rus, Vladimir Putin, pentru deciziile luate de a întoarce Bisericii Ortodoxe Ruse Icoana Sf. Treimi, pictată de călugărul Andrei Rubliov, precum și racla cu moaște ale Sfântului Mare Cneaz Alexandru Nevski”. 

În cadrul sinodului din 16 mai 2023, mitropolitul Vladimir a participat la numirea protopopului Dmitri Vasilenkov, cleric al Episcopiei Sankt-Petersburg, în calitate de preot militar-șef - o nouă funcție de conducere pentru a supraveghea activitățile bisericii în teritoriile ucrainene ocupate.

În noul său rol, Vasilenkov este responsabil pentru „îndrumarea spirituală a soldaților și a angajaților serviciilor de securitate ruse”, care luptă în ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială”.

Dmitri Vasilenkov, preot militar-șef responsabil de supraveghea activitățile bisericii în teritoriile ucrainene ocupate

Potrivit declarațiilor sale acordate instituțiilor de presă oficiale rusești, Dmitri Vasilenkov este preocupat mai mult de victoria Armatei ruse în agresiunea militară împotriva Ucrainei decât de starea spirituală a militarilor ruși.

De exemplu, într-o postare pe rețeaua de socializare rusească, Vkontakte, pe 6 aprilie 2023, Vasilenkov a scris că „îndrumarea spirituală a preoților militari are un impact imens asupra stării de spirit a armatei”.

„În actuala perioadă dificilă de război, este extrem de necesară organizarea muncii sistematice a preoților printre soldați. Aceasta necesită o muncă serioasă atât din partea Ministerului Apărării, cât și a Bisericii Ortodoxe Ruse. O atenție insuficientă acordată acestei probleme va avea drept consecințe înfrângeri militare și probleme serioase pentru Patrie”, a scris el.

Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU, acuză Biserica Ortodoxă Rusă și structurile religioase subordonate acesteia pentru sprijinirea războiului la scară largă împotriva Ucrainei și pentru negarea crimelor militarilor ruși împotriva populației civile de pe teritoriul ocupat.

Pe 4 noiembrie 2023, SBU i-a deschis dosar de urmărire penală Patriarhului Kiril, pe numele său de mirean Vladimir Gundiaev. El este acuzat că face parte din cercul restrâns de conducere politică și militară a Rusiei responsabil de războiul declanșat împotriva Ucrainei și că instigă credincioşii să se unească în războiul împotriva Ucrainei.

Patriarhul Kiril se află pe lista de sancțiuni a Marii Britanii și a Cehiei pentru „sprijinul important dat agresiunii militare ruse în Ucraina” ca reprezentant al cercului de putere care validează și sprijină invazia militară rusă în Ucraina.

Timeline Visual Charts Presentation in Aquamarine Black White Simple Style de madalin necsutu

Temerile declarate ale lui Vladimir 

Pentru rolul său în cadrul Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, potrivit preotului paroh al Bisericii „Sf. Dumitru” din Chișinău, Pavel Borșevschi, autoritățile ucrainene l-ar fi declarat persona-non grata pe mitropolitul Vladimir.

„Deci, e clar că el nu poate merge acasă [în Ucraina], nu poate merge la mormântul părinților, a fost declarat persona non grata”, a spus parohul Pavel Borșevschi în cadrul unei emisiuni de la Pro Tv.

Episcopul Ioan de Soroca, responsabil de comunicare în cadrul Mitropoliei Moldovei, alături  de mitropolitul Vladimir (centru-stânga). Foto: mitropolia.md

De cealaltă parte, episcopul Ioan de Soroca, responsabil de comunicare în cadrul Mitropoliei Moldovei, a subliniat că mitropolitul Vladimir nu a participat doar acum la ședințele Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse și că, de fapt, este membru activ al acestui for patriarhal din vara anului 2000.

„Faptul că Înaltpreasfinția Sa a participat la lucrările Sinodului, în cadrul cărora s-a adoptat această serie de decizii cu referință la unele regiuni din Ucraina, nu înseamnă că este de acord cu cele exprimate de Dvs. precum că ar fi de acord cu toate astea”, a spus episcopul.

În același timp, episcopul a ținut să precizeze că Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldove nu recunoaște regiunile separatiste din Ucraina.

„Noi recunoaștem că Ucraina este o țară integră și dorim ca în această țară, vecina noastră, să fie restaurată pacea, dreptatea și liniștea pentru toți locuitorii ei. La fel, Înaltpreasfințitul pledează și ne îndeamnă pe toți să ne rugăm pentru pacea Ucrainei. Nu ne ocupăm de subiecte politice”, a adăugat el.

În ceea ce privește statutul de persona non-grata aplicat de către Kiev, episcopul Ioan a spus că sunt „doar niște zvonuri”. „Nu avem în mod oficial informații în acest sens, precum că Înaltpreasfinția Sa ar fi fost declarat indezirabil în Ucraina”, a spus el. 

Solicitat să ofere un comentariu despre participarea mitropolitului Vladimir la adoptarea deciziilor Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse în privința regiunilor ucrainene ocupate de Federația Rusă, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a răspuns că nu poate să evalueze aspectele legale ale acțiunilor unui reprezentat al bisericii.

„Cu toate acestea, poziția Republicii Moldova este cunoscută și clară - țara noastră nu recunoaște ocuparea ilegală a teritoriilor Ucrainei. De asemenea, Republica Moldova este aliniată la sancțiunile UE ce vizează aceste regiuni”, se arată într-un răspuns al diplomației de la Chișinău.

„MAEIE nu știe despre declararea drept persona non-grata a ÎPS Mitropolitul Vladimir de către autoritățile ucrainene”, a mai precizat MAEIE.

Reprezentantul Mitropoliei Basarabiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Vlad Cubreacov, a spus că întreaga Patriarhie a Moscovei, din a cărui sinod a făcut parte tot timpul mitropolitul Vladimir, a fost în directă complicitate cu regimurile separatiste din alte state. 

„În Georgia, există două regiuni secesioniste controlate de armata și serviciile secrete ale Federației Ruse pe teritoriul acestei țări: Abhazia și Osetia de Sud. Practic, aceste teritorii au fost răpite de către Patriarhia Moscovei de la Biserica Ortodoxă Georgiană”, a spus Cubreacov. „Căpeteniile separatiste ale acestor regimuri-marionetă din Abhazia și Osetia de Sud au fost decorate cu înalte distincții ale Bisericii Ortodoxe Ruse, în timp ce mitropolitul Vladimir era membru al acestui sinod.”

„Transnistria este spațiul canonic al Bisericii Ortodoxe din Moldova, unde ierarhul său, Mitropolitul Vladimir, este întotdeauna așteptat și binevenit”. Foto: novostipmr.com

Fraternizarea cu separatismul transnistrean

Mitropolitul Vladimir nu este la primele acuzații în ceea ce privește cochetarea cu separatismul. De-a lungul timpului, spre deosebire de liderii politici de la Chișinău, el a avut o comunicare foarte strânsă cu exponenții regimului secesionist pro-rusesc de la Tiraspol.

„El a avut întâlniri oficiale cu toate căpeteniile separatiste de acolo, cel puțin, cu cei care s-au pretins președinți, începând cu Igor Smirnov și terminând cu actualul așa-zis președinte Vadim Krasnoselski”, a amintit Vlad Cubreacov. 

Una dintre cele mai controversate acțiuni ale mitropolitului Vladimir a fost binecuvântarea acordată lui Sava, arhiepiscop de Tiraspol și Dubăsari, pentru decorarea, pe 7 aprilie 2021, a preotului militar al Armatei de Cazaci a Mării Negre, Vadim Troșcinski.

Această organizație paramilitară s-a constituit în ajunul declanșării Războiului de pe Nistru (2 martie 1992) și a avut un rol-cheie în organizarea mercenarilor ruși veniți de pe întreg teritoriul Federației Ruse pentru a lupta împotriva independenței Republicii Moldova. 

În ianuarie 2022, în ajunul declanșării agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, solicitându-i mitropolitului Vladimir să facă un apel la unitate națională, deputatul PAS Oazu Nantoi i-a adresat public ierarhului mai multe întrebări legate de relațiile sale strânse cu regimul secesionist pro-rus de la Tiraspol.

„Azi e momentul să ne convingem că Mitropolia Moldovei este cu poporul Republicii Moldova, este a Republicii Moldova, și nu o extensiune ideologică a Bisericii Ortodoxe Ruse”, se arată în scrisoarea deschisă a parlamentarului.

„Eu nu înțeleg de ce Mitropolia Moldovei, de ani de zile, tolerează activitățile antistatale ale arhiepiscopului de Tiraspol și Dubăsari Sava Volkov, care este și membru al Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova? Deoarece clerul din stânga Nistrului stă la cheremul regimului transnistrean, care sfidează nu numai Constituția Republicii Moldova, dar și drepturile fundamentale ale omului”, a spus Nantoi.

Drept răspuns la scrisoarea deputatului, Mitropolia Moldovei a emis un comunicat pe 26 ianuarie 2022 în care s-a erijat în singurul liant al celor două maluri ale Nistrului. 

„Mitropolia Moldovei este la ziua de azi unica instituție care se bucură de încredere, unește și are valabilitate pe ambele maluri ale Nistrului. Este unicul fir care mai leagă, real și nu teoretic, cele două maluri”, se precizează în replica dată lui Nantoi.

Ca argument suplimentar pentru calitatea de „promotor al păcii” pe cele două maluri ale Nistrului, Mitropolia Moldovei a amintit despre decorarea lui Vladimir de către liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, cu „Ordinul Prieteniei”, una dintre cele mai înalte distincții de stat ale Federației Ruse.

„Distincția primită de Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir îl obligă pe acesta la păstrarea păcii și nicidecum la luarea de atitudini”, se preciza în comunicatul Mitropoliei Moldovei.

În mai 2019, în mesajul său rostit cu prilejul decorării de către Putin, Nicolae Cantarean, numele de mirean al mitropolitului, i-a mulțumit președintelui rus și a spus că înalta decorație a Federației Ruse îl motivează să continue muncă în slujba Bisericii Ortodoxe.

„Permiteți-mi să vă mulțumesc pentru înalta distincție de stat a Federației Ruse, acordată pentru cei 45 de ani de slujire, aș spune, internațională, deoarece am slujit în Rusia, Ucraina și slujesc deja de 30 de ani Bisericii Ortodoxe din Moldova. Mă voi strădui în continuare neobosit pentru slava Sfintei Biserici Ortodoxe și a poporului lui Dumnezeu”, a spus Vladimir în fața lui Putin.

În replica dată lui Oazu Nantoi, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove susține că vizitele sale la Tiraspol demonstrează, „foarte clar”, că „la nivel bisericesc relațiile dintre cele două maluri ale Nistrului nu au încetat niciodată”. 

„Transnistria este spațiul canonic al Bisericii Ortodoxe din Moldova, unde ierarhul său, Mitropolitul Vladimir, este întotdeauna așteptat și binevenit”, preciza instituția bisericească.

Contrar acestor afirmații, mitropolitul Vladimir se arăta extrem de indignat, într-o scrisoare remisă pe 5 septembrie 2023 patriarhului Kiril în legătură cu lipsa de autoritate pe care o are în privința vieții clericale din regiunea transnistreană. 

„O altă situație care ne face să fim îngrijorați este cea existentă deja tradițional în regiunea transnistreană, unde episcopii sunt numiți fără acordul mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldove și al Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, precum și al autorităților locale – ceea ce pentru noi este un fenomen inexplicabil”, s-a plâns ierarhul din Moldova.

În pofida fraternizării sale cu exponenții regimului separatist pro-rus de la Tiraspol și calității sale de membru permanent al Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, precum și a preoților din eparhia sa care justifică agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, mitropolitul Vladimir se consideră o victimă a unei pretinse campanii de denigrare de către instituțiile mass-media din Moldova. 

Pe 13 octombrie 2022, mitropolitul Vladimir a fost decorat de patriarhul Kiril cu Ordinul „Cuviosului Serafim de la Sarov”

Chiar dacă a condamnat public războiului Rusiei împotriva Ucrainei de la începutul pretinsei „operațiuni militare”, la nouă luni de ostilități militare, pe 13 octombrie 2022, mitropolitul Vladimir a fost decorat de către patriarhul Kiril cu una dintre cele mai înalte distincții ale Patriarhiei Moscovei – Ordinul „Cuviosului Serafim de la Sarov”, gr. I. „pentru aprecierea eforturilor de consolidare a societății moldovenești în jurul valorilor ortodoxe, precum și a vrednicei și îndelungatei păstoriri a turmei încredințate spre oblăduire.

Vlădica Vladimir i-a mulțumit lui Kiril pentru „ordin și pentru încrederea acordată, declarând că Biserica Ortodoxă din Moldova va merge în continuare pe aceeași cale a unității și statorniciei întru credință”.

Investigația a fost realizată  în cadrul proiectului „Jurnalismul de investigație de calitate în interesul cetățeanului”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Fundației Soros Moldova. Punctul de vedere al autorului  nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse.

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889.

 

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii