Ghid pentru părinți // Conține răspunsuri la cele mai frecvente întrebări privind reluarea procesului educațional în instituțiile de învățământ din țară

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, UNICEF Moldova, USAID Moldova și Organizația Copil, Comunitate, Familie (CCF) Moldova au elaborat „Ghidul pentru părinți: Cum poți susține copilul tău în contextul pandemiei COVID-19?”. Documentul oferă răspunsuri clare pentru părinți/ reprezentanții legali ai copiilor la cele mai frecvente întrebări privind reluarea procesului educațional în cadrul instituțiilor de învățământ din țară.

Ghidul conține informații utile privind prevenirea infecției cu virusul COVID-19; acțiunile de răspuns în caz de apariție a semnelor de boală a unui membru al familiei; modelele de desfășurare a procesului educațional; reguli privind reluarea activității școlilor; rutina zilei - înainte și după lecții; siguranța online; starea psiho-emoțională a copilului în timpul și în afara școlii etc.

Potrivit Ghidului, instituția de învățământ trebuie să ofere un mediu sigur, de aceea managerii vor asigura dezinfectarea mâinilor la intrarea în școală, dar și în fiecare clasă. Punctul medical al școlii va avea medicamente necesare pentru intervenția primară în caz de infectare cu COVID-19. Părinții vor stabili împreună cu copiii lor rutina zilei înainte și după ore, ca să minimalizeze timpul pe care îl vor petrece școlarii în fața ecranelor. 

Părinții sunt îndemnați să-și asculte copilul și să fie empatici, să petreacă mai mult timp cu copiii, ca să evite stările de anxietate, iar dacă acestea deja predomină, să discute și să-l ajute pe copil să iasă din această stare. Informarea corectă și analizarea surselor veridice este un alt îndemn al Ghidului, de aceea părinții trebuie să consulte sursele oficiale de informare. 

 

Ghidul în limba română poate fi accesat aici, iar în limba rusă aici.