Drepturile copilului

16 – 22 noiembrie: Săptămâna Drepturilor Copilului

copiisinguriacasa.ro

Reprezentanța UNICEF Moldova a lansat luni, 16 noiembrie, Săptămâna Drepturilor Copilului, dedicată aniversării a 20-a de la adoptarea Convenției ONU privind Drepturile Copilului.

În cadrul Săptămânei Drepturilor Copilului se vor desfășura mai multe activități privind respectarea drepturilor copilului, politicile statului in domeniul protectiei si asigurarii drepturilor copiilor, modul în care se respectă sau nu prevederile Convenției ONU privind Drepturile Copilului si altele. Printre evenimentele din această săptămână pot fi menționate Conferința de presa: "Rezultatele studiului realizat, in premiera, de catre copii despre felul in care sunt respectate drepturile lor" - studiu organizat de Centrul de Informare si Documentare pentru Copii si UNICEF, ce se va desfășura joi, 19 noiembrie, în sala de conferinte a Info Prim (Casa Presei, et.4), cu începere de la ora 14.00; Flash Mob realizat de copii si cu participarea copiilor de diferite varste cu ocazia Aniversarii a 20-a de la adoptarea Conventiei cu privire la Drepturile Copilului. Locatia: Scuarul din fata Centrului Comercial "Gemenii" (Joi, 19 noiembrie, ora 15.00); Conferinta de presa: "Lansarea raportului UNICEF privind situatia copiilor din lume, dedicat Aniversarii a 20 de ani de la adoptarea Conventiei cu privire la Drepturile Copilului" (Vineri, 20 Noiembrie, ora 10.00). Evenimentul este organizat de UNICEF si Delegatia UE in Moldova. Locatia: Casa ONU, Sala de Conferinte. Sambata, 21 Noiembrie, ora 12.00 - Aniversarea a 20 de ani de la Adoptarea Conventiei cu privire la Drepturile Copilului - eveniment festiv care va avea loc la MollDova Shoping Centre cu participarea familiilor cu copii, oficialilor si vedetelor.

Convenția Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului formulează acțiunile pe care guvernele și cetățenii ar trebui să le realizeze pentru promovarea și protecția drepturilor umane indivizibile ale tuturor copiilor. Adoptată unanim de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite la 20 noiembrie 1989, Convenția a fost ratificată ulterior de toate guvernele țărilor lumii (cu excepția Somaliei si SUA). Acest document universal este în vigoare în R.Moldova din 25 februarie 1993. Prin ratificarea Convenției, Guvernele se angajează să asigure copiilor un mediu sigur și favorabil pentru creștere, oferindu-le acces la educație și asistență medicală de calitate și standarde bune de viață. Convenția oferă și un cadru ce poate evalua eforturile fiecărui guvern pentru ameliorarea vieții copiilor.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii