Drepturile copilului

Copiii au transmis ministrului Educației propuneri pentru imbunatatirea situatiei copiilor din Moldova

www.old.cancelaria.gov.md

Victoria Lungu și Jana Kiseeva – doi copii din Grupul pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului – i-au transmis Ministrului Educației, Leonid Bujor, constatările copiilor din Moldova despre situația Dreptului la Educație și Primul Raport al Copiilor despre Respectarea Convenției privind Drepturile Copilului în Moldova. Aceste documente i-au fost înmânate Ministrului Educației în timpul ședinței Clubului Jurnaliștilor de Investigație, cu tema: „Dreptul copilului la educație. Politicile statului în domeniul educației”, organizată la 9 octombrie 2009.

Constatările despre respectarea și încălcările Dreptului la Educație, formulate de Grupul de Lucru al Copiilor pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului din Moldova și transmise Ministrului Educației, Leonid Bujor, au fost însoțite și de o scrisoare de pledoarie. În acest mesaj, cei 25 de copii-membri ai Grupului, au afirmat că vor să devină „un grup consultativ al Ministerului Educației”, pentru ca opiniile, informațiile și ideile pe care le au să ajute persoanele oficiale să ia „decizii în favoarea fiecărui copil din Moldova”.

Grupul de Lucru al Copiilor pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului din Moldova a fost creat, în iulie 2008, de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului și reunește 25 de copii din 14 regiuni ale țării. În vacanța de toamnă, Grupul se va reuni la Chișinău pentru a face publice concluziile cercetării copiilor, consacrată situației drepturilor copilului în Moldova, la 20 de ani de la adoptarea Convenției privind Drepturile Copilului.

Mesajul Grupului de Lucru al Copiilor pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului este: „În Moldova toate lucrurile trebuie să înceapă cu dreptul. Cu dreptul copilului".

Raportul Copiilor privind Respectarea Dreptului la Educație în Moldova:
http://www.comunicate.md/upload/1177_Raportul_Copiilor_Dreptul_la_Educatie.pdf

Primul Raport Copiilor despre Respectarea Convenției privind Drepturile Copilului în Moldova, „VIAțA ÎN OCHII COPILULUI”: 
http://www.childrights.md/ro/publications/ochii13jun_mictip1.pdf

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii