Drepturile copilului

Reportaj multimedia// Copiii care dau lecții de curaj medicilor în pandemie

Foto: CIJM

Cu o mască de un albastru limpede ca cerul, ce i se asortează cu ochii, micuțul Ryan, în vârstă de cinci ani, stă lipit de mama lui în pragul rezervei de la Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii din Chișinău. Îmbrăcat cu un tricou gri imprimat cu un ninja, pantaloni scurți și sandale, Ryan este unul dintre copiii pe care medicii din prima linie de la această unitate spitalicească l-au îngrijit cu multă atenție și dedicație.

Este internat de 14 zile și nu înțelege foarte mult despre cum el și mama sa au ajuns în statistica ce depășește deja cele peste 40.000 de cazuri confirmate de infecție cu COVID-19 în Republica Moldova. 

„Nu a fost speriat, chiar s-a comportat foarte bine. S-a jucat, a glumit, nu s-a speriat”, ne spune mama sa, interpreta de muzică, Olga Crivorucenco. 

Ne răspunde și el afirmativ, printr-un gest de aprobare din cap, atunci când îl întrebăm dacă vrea să plece acasă să se joace și să meargă la prietenii săi.  „Dacă medicii se comportă bine și oamenii care îl înconjoară se poartă bine cu dânsul, atunci așa reacționează și el”, ne dezvăluie mama sa. 

La Spitalul de boli contagioase de copii, în majoritatea cazurilor, părinții stau împreună cu copiii lor pe parcursul tratamentului. Nu mai puțin de 640 de copii și 348 de adulți au fost internați în spital de la începutul pandemiei, din martie până în septembrie. 

Mama lui Ryan nu a fost atât de norocoasă, în cazul ei, boala s-a manifestat din plin. 

„Au fost și perioade când nu puteam să răsuflu. Eram într-o stare în care mă gândeam să mai apuc să mai văd încă o dată lumina [...] Te dor oasele, îți dispare mirosul, apoi gustul. Asta nu e gripă foarte ușoară, așa cum vorbește toată lumea”, spune Olga Crivorucenco despre experiența trăită. Ambii au contractat virusul în familie. 

„Îndemn pe toată lumea să fie responsabilă pentru că într-adevăr este așa ceva și este foarte, foarte grea”, oftează femeia care așteaptă un nou test pentru a fi externată.

Este mulțumită de felul în care medicii i-au tratat la acest spital și pentru curajul și profesionalismul de care au dat dovadă. 

Medicii din linia întâi

Alături de pacienți, lupta este purtată în mod egal și de către medicii infecționiști ai spitalului care se poate lăuda că, în pandemie, nu a avut niciun lucrător medical medical infectat în spital. Cele câteva cazuri izolate de infecție au fost aduse din afară. 

Tatiana Știrbu, medic infecționist și asistent universitar

Totul grație unei griji atente la proceduri și unui management foarte bun în sensul delimitării foarte bune a zonelor contaminate și de lucru în roșii și verzi și purtării cu strictețe a echipamentului de protecție în ciuda caniculei insuportabile. 

„Acest lucru ne ajută oarecum să nu purtăm opt ore pe zi costumele, ci să fim mai apți de a munci. Totuși, acea jumătate de oră, o oră pe care o petrecem în salon cu pacientul, este suficientă să ne sufocăm. Ieșim uzi, bem apă și intrăm în următorul salon”, spune Tatiana Știrbu, medic infecționist și asistent universitar. 

Spitalul construit încă din perioada sovietică este dotat cu boxe de tip Meltzer, care ajută foarte mult la crearea unor spații de manevră pentru doctori în scopul evitării infecțiilor. 

Tatiana Știrbu a adăugat că „mama și copilul sunt un tot întreg și atunci când mama este bine, și copilul este bine”.

De ajutor în aceste luni grele au fost donatorii externi ai spitalului. Printre aceștia se numără și UNICEF, care a oferit spitalului măști de protecție, viziere, costume medicale și un concentrator de oxigen foarte important în cazul pacienților cu insuficiență respiratorie. 

„Era nevoie de acest concentrator de oxigen. Sunt situații când este nevoie de acest aparat. Maturii internați cu copiii suportă un pic mai altfel boala. Și atunci, când nivelul oxigenului scade, sigur că se folosește”, a declarat Tatiana Știrbu. 

În costum medical roșu, Diana Vlad, șefa Unității de Terapie Intensivă a spitalului.

De aceeași părere este și Diana Vlad, șefa Unității de Terapie Intensivă a spitalului.

„Noi știm că acest virus se complică frecvent cu pneumonie și insuficiență respiratorie. Avem micii pacienți și adulții sensibili la insuficiența respiratorie. Avem oxigenul nostru centralizat, dar concentratoarele sunt bine venite”, a declarat medicul. 

În unele saloane, potrivit doctorului, nu ajunge oxigenul centralizat și, din acest motiv, concentratoarele de oxigen sunt de mare necesitate. 

Permanent în gardă: „Cuvântul-cheie este solidaritatea”

Deși are situația sub control și un record de medici sănătoși, directoarea spitalului, Ludmila Bîrcă, este precaută. 

„Mă uit că astăzi (4 septembrie) avem șase pneumonii internate. Asta este foarte mult. Este mult pentru o zi pentru că timp de jumătate de an au fost 36 în total. Noi considerăm că acest lucru este legat de mărirea morbidității generale și ne așteptăm la forme mai grave la copii și la mai multe pneumonii”, spune directoarea.

Ea înțelege cel mai bine că situația din Moldova este încă foarte gravă. 

Am găsit-o pe Ludmila Bîrcă în biroul său în fața monitorului, fiind ocupată cu ședințe online. Dânsa participa la două instruiri cu medicii de familie din sudul și din nordul R. Moldova, pentru „a-i atenționa, deoarece copilul are alt traseu decât adultul”. 

Directoarea spitalului, Ludmila Bîrca

Despre această perioadă de pandemie spune că a fost una stresantă și complicată. Spitalul pe care îl administrează din start a fost numit spital strategic pentru internarea pacienților de până la 18 ani bolnavi de COVID-19. 

Cu toate acestea, directoarea spune a rămas extrem de impresionată de donațiile oferite din solidaritate din toate părțile – de la Guvernul României până la UNICEF și mai departe la persoane fizice, care au dorit să rămână anonime. 

„Am avut foarte multe donații de echipamente, preparate medicamentoase, echipamente de protecție, dezinfectante. Multe de la Guvernul României și UNICEF și suntem recunoscători, fiindcă ne-au întins o mână de ajutor atunci când ardeam”, ne-a precizat Ludmila Bîrcă. 

Întrebată ce le-ar spune celor care încă mai sunt sceptici în legătură cu această boală foarte dificilă cauzată de Coronavirus, directoarea spitalului a fost foarte tranșantă: „Eu zic să-i ferească Domnul de întâlnirea cu COVID-19, chiar și de o formă clinică măcar și medie. Această boală își pune amprenta pentru toată viața”.

În privința bolii, ea spune că aceasta este un lucru îngrozitor, împotriva căreia trebuie să luptăm cu toții. „Cuvântul-cheie este solidaritatea, altfel nu se poate”, a concluzionat Ludmila Bîrca. 











 

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii