Drepturile copilului

„Vocea Copiilor în Parlament"

http://www.europalibera.org/

„Vocea Copiilor în Parlament

Chișinău, 25 Mai 2011 – Un grup de copii cu vârsta cuprinsă între 13-18 ani din mai multe localități ale Moldovei au participt astăzi la o masă rotundă la sediul Parlamentului pentru a vorbi deputaților despre drepturile lor. Evenimentul s-a desfășurat în ajunul Zilei Internaționale a Copiilor, la inițiativa Parlamentului R. Moldova, cu susținerea Reprezentanței UNICEF, pentru a oferi copiilor posibilitatea să participe în procesul de luare a deciziilor și a sensibiliza parlamentarii față de problemele cu care se confruntă ei.

“Eu sunt ferm convinsă că Parlamentul trebuie să joace un rol important în procesul de protecție a copiilor, de prevenire a oricărei forme de abuz, violență, exploatare sau discriminare împotriva lor. Evenimentul de astăzi confirmă faptul că trebuie să muncim în continuare la perfecționarea cadrului legal, astfel încât Convenția ONU privind drepturile copiilor să fie respectată pe întreg teritoriul țării și să stabilim cele mai înalte standarde de protecție a copiilor”, a declarat Liliana Palihovici, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova.

În cadrul mesei rotunde copiii au pus în discuție dreptul lor la educație, sănătate, participare, timp liber, dreptul de a crește în familie, prevăzute de Convenția privind Drepturile Copilului la care Moldova este parte din anul 1993.

„Drepturile copiilor, în special din familiile vulnerabile, sunt deseori încălcate. Copiii sunt nevoiți să muncească și nu au timp liber. Copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă peste hotare își neglijează sănătatea, iar copiii romi, copiii cu dizabilități nu sunt integrați în școală și în societate. Toți copiii sunt egali în drepturi, de aceea Comitetul pentru monitorizarea drepturilor copiilor recomandă să fie create toate condițiile pentru a asigura acces echitabil la servicii de educație, sănătate, participare, tuturor copiilor”, a menționat Alina Porombrica din s. Taraclia, Căușeni.

“Unul din cele mai importante drepturi prevăzute de Convenție este dreptul copiilor la participare”, a spus Alexandra Yuster, Reprezentant UNICEF în Moldova.” Oferind copiilor, în special celor mai vulnerabili, șansa de a se face auziți în fața deputaților, îi ajutăm să devină cetățeni activi și puternici. Salutăm deschiderea Parlamentului R. Moldova de a oferi copiilor o platformă de expresie liberă, care este crucială pentru creșterea și dezvoltarea lor”. 
Convenția privind Drepturile Copilului a fost adoptată în luna noiembrie 1989. Convenția obligă statele să întreprindă măsuri pentru a garanta respectarea drepturilor copilului, a le asigura un mediu sigur și favorabil pentru creștere, oferindu-le acces la educație și asistență medicală de calitate. Aderând la Convenție, autoritățile moldovene au acceptat să protejeze toți copiii din țară de discriminare, violență și să aibă grijă de cei mai vulnerabili copii. 
Moldova a atins progrese esențiale la capitolul respectării drepturilor copilului, grație adoptării unor legi mai bune pentru protecția copiilor, îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate, educație, asistență socială. Cu toate acestea, lipsurile, diferențele și discrepanțele continuă să afecteze multe familii și copii, solicitând și mai departe o atenție sporită din partea autorităților pentru eradicarea lor.

Pentru contact:

Nighina Azizov, Consilier al Vicepreședintelui Parlamentului, tel.: + 373 22 26 82 28, e-mail: nighina.azizov@parlament.md 
Irina Lipcanu, Ofițer de Presă UNICEF Moldova, tel: + 373 22 269 225, e-mail: ilipcanu@unicef.org

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii