Cinci din nouă anchete premiate în cadrul unui concurs pentru cele mai bune investigații jurnalistice pe teme de corupție, organizat de PNUD Moldova, au fost realizate în cadrul proiectelor desfăşurate de Centrul de Investigaţii Jurnalistice.
Locul I a fost obţinut de Mariana Raţă, redactor-coordonator în cadrul Centrului de Investigaţii Jurnalistice, pentru o amplă anchetă privind mafia anabolizantelor. Ilie Gulca şi Mădălin Necşuţu la fel au luat premiul I pentru o investigaţie privind piaţa cerealelor din Republica Moldova. Autorii unei anchete video despre medicamente importate din Ucraina au luat locul II, iar jurnaliştii care au relatat despre independenţa de gaze a Republicii Moldova şi Ucrainei au luat premiul III. Toate cele patru investigaţii au fost realizate în cadrul unor proiecte desfăşurate de Centrul de Investigaţii Jurnalistice în parteneriat cu Freedom House.
Şi jurnalista Viorica Zaharia care a semnat o anchetă privind locuinţa de lux a lui Vadim Brânzaniuc, purtător de cuvânt la Primăria Capitalei, a luat premiul III. Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Jurnalişti pentru integritate în serviciul public”, desfăşurată cu suportul Fundaţiei Soros Moldova.
În cadrul concursului au mai fost premiați jurnaliști de la Ziarul de Gardă, Rise Moldova, publicația Cuvântul de la Rezina etc.
Lista anchetelor Centrului de Investigații Jurnalistice premiate în cadrul concursului
Premiul I
Mafia anabolizantelor. Drumul clandestin al steroizilor din Moldova spre sportivi străini, autoare Mariana Raţă;
Piața cerealelor din Republica Moldova, sub monopol rusesc, autori Mădălin Necșuțu și Ilie Gulca.
Premiul II
Prețurile la medicamentele din Ucraina se „îngrașă” de trei ori până ajung în farmaciile din Moldova, autori Svetlana Gore, Grigoriy Ivanchenko, Vladimir Sarkisyan și Natalya Zheleznova.
Premiul III
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, cu locuință de lux, dar beneficiar de ajutor material de la buget, autoare Viorica Zaharia;
(In)dependența de gaze a Republicii Moldova și Ucrainei, autori Anastasia Cucuruz, Ghenadie Brega (Republica Moldova) și Elena Cernâșova (Ucraina).
La concurs au participat 15 jurnaliști, fiind înscrise 42 de materiale de investigație care vizează fapte de corupție, gestionarea frauduloasă a banilor și patrimoniului public, averi și afaceri nedeclarate etc, elaborate și publicate în perioada ianuarie – octombrie 2016.
Comentarii