Jurnalişti, instruiţi cum să documenteze subiectele legate de auditul și controlul financiar intern în instituțiile publice

În jur de 30 de jurnaliști au participat, vineri, 26 iunie, la un training despre prevenirea corupției în autoritățile publice, precum și despre auditul și controlul intern în instituțiile de stat, organizat de Transparency International Moldova în colaborare cu Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova.  

În cadrul traingului, participanții au învățat de la expertul Mihai Manole, fost ministru al Finanțelor și fost ambasador al țării noastre în SUA, care este cadrul legal care reglementează procedurile de audit și control intern în autoritățile publice, pe ce principii se bazează acestea, care sunt componentele Controlului Financiar Public Intern, dar și caracteristicile fiecărei componente.

În același timp, jurnaliștii au aflat care sunt Standardele Naționale de Audit Intern, care sunt criteriile care diferențiază auditul intern de control intern, dar și instituțiile responsabile de efectuarea acestora.

Expertul a subliniat că Acordul de Asociere cu UE prevede angajamentul de a implementa sistemul de control financiar public intern (CFPI) la nivel naţional în conformitate cu metodologiile şi standardele recunoscute la nivel internaţional, precum şi cu cele mai bune practici ale UE, ceea ce însemna o reformă amplă în domeniul controlului şi auditului intern în sectorul public. 

Potrivit lui Mihai Manole, cadrul legislativ în acest sens a fost elaborat în 2010, dar implementarea a întârziat. Transparency International Moldova a identificat obstacolele care impiedică implementarea eficentă a controlului intern și a auditului intern în sectorul public din Republica Moldova, oferind și unele recomandări autorităților de la Chișinău.