Centrul de Investigații Jurnalistice susține inițiativa ONU pentru diversitate

Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJM) a semnat astăzi, 17 martie, un acord cu Organizația Națiunilor Unite din Moldova prin care s-a angajat să creeze oportunitatea pentru stagii de formare profesională pentru câteva persoane din grupurile subreprezentate. Evenimentul a avut loc în cadrul celei de-a doua ediții a Parteneriatului ONU pentru Diversitate.

Parteneriatul ONU pentru Diversitate a fost lansat în 2016 și face parte dintr-o inițiativă mai largă a ONU de a încuraja și promova incluziunea persoanelor cu mai puține oportunități de participare în societate. Printre acestea se numără persoane cu dizabilități, care trăiesc cu HIV/SIDA, reprezentanți ai minorităților etnice, lingvistice, sexuale și religioase.

Foto: CIJM

„ONU în Moldova se ghidează de principiul de a nu lăsa pe nimeni în urmă. Noi am conștientizat că intoleranța, discriminarea și lipsa de valorificare a diversității reprezintă un obstacol în calea dezvoltării Republicii Moldova”, a afirmat Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU și reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova.

„De aproape 14 ani, echipa Centrului de Investigații Jurnalistice promovează respectarea drepturilor omului prin investigațiile jurnalistie pe care le relizează, dar și prin numeroase campanii media pe care le-a desfășurat. Salutăm inițiativa ONU și ne angajăm să oferim tot sprijinul stagiarilor care vor veni în echipa noastră”, a menționat în luarea sa de cuvânt, Natalia Porubin, redactor coordonator la CIJM.  

La ediția a doua a Parteneriatului ONU participă mai multe instituții publice și private între care  Ministerul Justiției, Ministerul Educației, Curtea Constituțională, Consiliul pentru prevenirea și combaterea discriminării și asigurarea egalității, Oficiul Avocatului Poporului, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Media pentru Tineri, TV Canal Regional și alte structuri.

Angajamentul semnat, instituțiile s-au obligat să asigure respectarea drepturilor acestor persoane și să le ofere oportunități de acumulare a experienței practice. Timp de 3-5 luni, 13 stagiari vor fi implicați în activitățile de zi cu zi ale instituțiilor și vor deveni membri egali ai echipei. La sfârșitul stagiului, aceștia vor obține un certificat de recomandare care le va facilita angajarea în câmpul muncii.

La prima ediție a Parteneriatului ONU pentru Diversitate au participat 18 stagiari, dintre care 12 în cadrul agențiilor ONU, iar șase în alte instituții publice și private din țară.