Tutorial video // Cum documentăm achizițiile publice

Tutorialul explică modul în care cititorii pot afla companiile cu care statul face afaceri. Informații despre contractele atribuite de autorități aflăm pe portalul Agenției Achiziții Publice: tender.gov.md. Tutorialul arată care sunt criteriile de căutare care ne-au ajutat să documentăm câteva zeci de anchete pe care cititorii le pot găsi la rubrica achiziții publice de pe portalul Anticoruptie.md.

Pentru a face lucrări de reparație în sediile instituțiilor, pentru a le dota cu mobilier sau tehnică, pentru a procura automobile, produse alimentare, hârtie sau dezinfectant, autoritățile organizează concursuri de achizițiile publice. Toate aceste bunuri și servicii sunt achitate din banii contribuabililor, iată de ce, este important să urmărim cine se află în spatele agenților economici cu care statul încheie contracte. Informații despre contractele atribuite de autorități aflăm pe portalul Agenției Achiziții Publice: tender.gov.md. La rubrica „transparență” avem mai multe criterii de căutare: după autoritatea contractantă, operatorul economic, obiectul sau raionul în care a fost organizată licitația.

Site-ul Agenției Achiziții Publice ne-a ajutat să documentăm câteva zeci de anchete pe care le găsiți la rubrica achiziții publice de pe portalul Anticoruptie.md.

Bunăoară investigația „„Abonați” la banii publici” explică cum anume consilierii raionali își împart contractele cu statul. Am făcut o radiografie a afacerilor derulate de companiile aleșilor locali și am scos în vileag că odată cu preluarea mandatului de ales al poporului încep să prospere și businessurile acestora. Companiile consilierilor raionali par să fie abonate la haznaua statului. Unele câștigă contracte pe bandă rulantă de sute de mii și chiar milioane de lei din contracte cu structuri subordonate instituțiilor în care activează consilierii.

Bias-Trans SRL, de exemplu, este firma care se ocupă de transportarea elevilor către mai multe instituții de învățământ din Anenii Noi. Firma aparține unui consilier raional de la Anenii Noi, Sergiu Budescu. Pentru a afla detalii despre firmă am accesat portalul tender.gov.md. La rubrica Operator economic am inserat denumirea companiei și s-au încărcat toate contractele pe care le-a încheiat firma cu statul. Am analizat datele și am constatat că cele mai valoroase contracte au fost semnate în martie 2017, respectiv, martie 2018, cu Direcția Educație Anenii Noi, subordonată instituției unde activează însuși Budescu. Dacă până a ajunge în fotoliul de ales local firma sa a câștigat contracte în valoare de 300.000 de lei, atunci după ce a ajuns consilier raional, compania Bias-Trans SRL a câștigat de trei ori mai mult.

O altă resursă unde putem urmări cum autoritățile cheltuiesc banii publici este Mtender.  Pe Mtender poate fi accesată informația despre Anunțuri, invitațiile de participare la licitații și ofertele existente. Accesează Mtender.md, rubrica Proceduri de Achiziții și fă click pe Buletinul Achizițiilor. Aici sunt stocate toate achizițiile cu detalii despre - denumirea achiziției, Valoarea estimată a achiziției, Statutul procedurii, Autoritatea contractantă, denumirea, raionul și numărul de notificări.

Portalul Revizia.md oferă un mecanism de monitorizare a achizițiilor publice anunțate pe Mtender, în baza a 16 indicatori de risc. Ca să aflăm mai multe detalii despre o achiziție publică, copiem „Numărul de notificări”, apoi accesăm site-ul Revizia.md. Facem click pe Monitorizare achiziții și accesăm rubrica Proceduri. În câmpul „Număr procedură” inserăm codul OCDS și facem click pe căutare, după care găsim detaliile despre achiziție. Revizia.md a analizat mii de proceduri de achiziție și le-a identificat pe cele cu risc mic, mediu sau înalt.