Tutorial video // Cum documentăm averile demnitarilor

Tutorialul arată cum funcționează baza de date în care sunt stocate declarațiile de avere și interese personale ale demnitarilor, ce opțiuni oferă portalul, care sunt criteriile după care pot fi găsite documentele, dar și ce informații conțin acestea.

Deputații, judecătorii, procurorii, miniștrii și alți demnitari cu funcții de demnitate publică sunt obligați să completeze anual declarațiile de avere și interese personale. Acestea sunt stocate pe portalul declaratii.ani.md al Autorității Naționale de Integritate. Odată deschisă pagina web, introducem numele și prenumele demnitarului care ne interesează, alegem tipul declarației și indicăm perioada pentru care căutăm informații.

Declarația de avere o deschidem în format PDF. Aceasta conține informații despre veniturile demnitarului și a soțului sau soției  sale, bunurile mobile sau imobile pe care le are în posesie sau în proprietate, în țară sau în străinătate, activele financiare, cotele-părți în capitalul social al unui agent economic, datoriile și interesele demnitarului.

Pentru a verifica dacă funcționarii au raportat toate proprietățile lor sau dacă au fost implicați în eventuale conflicte de interese este important să studiem toate declarațiile depuse de aceștia.

Să vedem cum reporterii de la Anticorupție.md au aflat că procurorul general Alexandru Stoianoglo nu a trecut în decarația de avere veniturile din activitatea unui salon de frumusețe administrat de soția sa. Dacă e să analizăm declarația sa pe avere pentru anul 2019, vedem că Stoianoglo indică în propriete un salon de frumuseșe, înscris pe numele soției sale, dar nu arată  și venituri din activitatea acestuia.

Reporterii portalului Anticoruptie.md au aflat despre afacerea de familie a procurorului general de   pe retelele sociale, chiar de la soția procurorului, care și-a etalat îndeletnicirile, aprecierile clienților pe pagina sa de Facebook. Acest fapt denotă că salonul de frumusețe a funcționat în regim normal până la perioada de situație execepțională cauzată de Covid-19. Nu a fost greu să găsim Salonul de frumusețe.  

Experții spun că procurorul general este pasibil de răspundere penală pentru completarea eronată a declarației de avere și interese personale.

Dacă urmărim declarațiile de avere ale demnitarilor pe ani, putem vedea dacă demnitarii și-au sporit averile din momentul în care au obținut o funcție publică. Dacă investigăm averile deputaților putem să începem cu decarațiile de avere depuse la Comisia Electorală Centrală atunci când au candidat la funcția publică. Informații privind declarațiile pe avere ale demnitarilor putem găsi și pe portalul Avere.md al Asociației ADEPT.

Mai multe informații și anchete despre averile demnitarilor și problemele lor de integritate găsim pe site-urile Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md si www.investigatii.md la un simplu clik în motoarele de cautare.