Tutorial video // Cum documentăm firmele în bazele de date din străinătate

Tutorialul explică pe pași, în baza investigației jurnalistice „Emirul off-shore-urilor”, cum reporterii documentează firmele în bazele de date din străinătate.

Materialul dezvăluie un circuit complex prin care banii din contracte cu statul erau transferați în companii și offshore-uri din Cipru, Elveția, Marea Britanie, China, Singapore și Emiratele Arabe Unite. Beneficiarul principal era Vladimir Plahotniuc. 

Materialul dezvăluie cum pot fi făcute cereri către rețeaua internațională de investigații OCCRP, prin care pot fi obținute informații despre firmele din bazele de date din întreaga lume.

După ce am primit noi date și informații despre subiectul documentat de la OCCRP, am putut stabili o legătură între Bass-Systems SRL din R. Moldova și offshore-ul cipriot Assentis Holdings Limited. Am folosit apoi site-ul opencorporate.com, un portal de căutare a companiilor offshore din întreaga lume. Am găsit imediat Assentis Holdings Limited. La rubrica „registry page” am primit link-ul către registrele din Cipru. Aici, căutarea se poate face și în limba engleză și am descărcat documentul și apoi am citit informația despre companie. Acolo l-am găsit oficial pe Sergiu Talpă, un personaj-cheie al anchetei.

Documentarea ne-a dus mai departe spre o companie din Elveția – Swithover AG. Aici am accesat o bază de date a companiilor din Elveția de pe site-ul www.moneyhouse.ch. Aceasta poate fi accesată gratuit, după crearea unui cont. Accesăm site-ul și introducem numele lui Sergiu Talpă în secțiunea „căutare”. Vom obține numele companiei și funcția pe care o deține persoana căutată. 

În continurae, din datele acumulate despre circuitul financiar investigat am ajuns la offshore-ul din Marea Britanie - Venture IQ LLP. Bazele de date despre companiile din UK pot fi accesate în mod gratuit pe adresa beta.companieshouse.co.uk. Aici îi regăsim în rândul conducătorilor companiei pe soții Bodea, Vitalie și Ecaterina, cetățeni ai R. Moldova.

Toate aceste firme direct, sau prin circuit, aveau legături cu mai multe firme pe care am reușit să le identificăm în Emiratele Arabe Unite. Aici am accesat un registru de offshore-uri înregistrare în Emiratele Arabe Unite, www.difc.ae, pentru a găsi o serie de companii-paravan conectate prin interpuși la Vladimir Plahotniuc.

Una dintre companiile din circuitul financiar este Ricon Business Data Services Limited. Am coroborat apoi toate informațiile din documentul obținut de CIJM, informațiile și documentele de la OCCRP și documentarea și conexiunile pe care le-am găsit și noi după o muncă de două luni în această schemă finală.

Mai multe detalii despre această investigație puteți citi accesând Anticoruptie.md.