Mădălin Necșuțu

Anunț important: patriot - vând țară pe bucăți. Cer și ofer seriozitate!

Chiar dacă titlul acestui editorial aduce mai mult a glumă, problema este cât se poate de serioasă pentru Republica Moldova. Prezentul devine tot mai tumultuos, iar jocurile din spatele cortinei devin tot mai zgomotoase. Toate tensiunile acumulate în Republica Moldova trădează calmul de dinaintea furtunii. Avem de-a face cu o putere gata să sacrifice totul pentru a rămâne acolo sus și o opoziție pregătită să vândă țara pe bucăți numai pentru a ajunge la putere și a o stăpâni din toate frâiele puterii. Un cal de bătaie pentru stăpâni cu cravașe politice mai usturătoare ca niciodată.

Bătălia escaladează încet dar sigur spre punctul culminant, iar actorii globali stau și privesc cu atenție la sceneta politică alambicată, pasionantă până la moarte, ca-n nuvele lui Cehov, a cărei acțiune se petrece într-una dintre cele mai mici țări ale Europei, dar cu siguranță cea mai săracă. Pe de o parte, avem actuala putere ce se agață de schimbarea sistemului de votare actual numai pentru a-și spori șansele la viitoarele alegeri parlamentare. Este clar că, pe actualul sistem electoral, PD nu va intra ca solist într-o viitoare formula de guvernare proeuropeană și va relua ciclicitatea defunctelor AIE – 1 și 2. Acolo unde PD a debutat întotdeauna în poziție de outsider și din care a ieșit partidul cel mai întărit, în prezent cu peste 40% din numărul total de parlamentari și peste 10% pe post de aghiotanți la nevoie. Deci, majoritar.

Pe celalalt mal politic al Styx-ului moldovenesc îi regăsim pe „patrioții” Moldovei, socialiștii proruși ai lui Dodon, care își developează la vedere poziția ingrată de purtători ai proiectelor politice ale Rusiei în R. Moldova. Nimic demn sau legat de patriotism. Ci doar sluj politic în fața centrului de putere de la Moscova. Mișcările de tatonare cu Transnistria separatistului Krasnoselski și cele de concubinaj autonomist cu Găgăuzia Irinei Vlah, o arată din plin. Toate aceste mișcări de recunoaștere a lidership-ului de la Tiraspol și Comrat de către Dodon și socialiștii săi denotă nu numai calcule electorale, dar și un cinism politic maximal.

Lupta pentru voturile din eventualele circumscripții din Găgăuzia și Transnistria, într-un scenariu de vot uninominal sau mixt, le-ar putea asigura acestora puteri depline de care, așa cum au făcut-o și în trecutul comunist, vor abuza și vor trimite R. Moldova la marginea Europei, fix în brațele Moscovei. Loc în care R. Moldova va deveni din nou mărginimea „Imperiului”, așa cum era denumită URSS de către scriitorul și ziaristul Ryszard Kapuscinki.

Dodon s-a dezbrăcat de orice urmă de demnitate la Tiraspol, acolo unde nu a negociat, așa cum pretinde el, ci s-a dus să pețească Transnistria cu pantalonii în vine. A fost umilit și trimis acasă de către Krasnoselski. Bașca, a rămas și cu buza umflată. Acum, socialiștii lui Dodon încearcă un proiect de lege care să sporească autonomia UTA Găgăuzia față de Chișinău. Toată mișcarea poartă pecetea politică a PSRM care își face în continuare campanie electorală în Găgăuzia.

Între timp, Dodon face front comun cu Moscova în criza diplomatică provocată de decizia autorităților de la Chișinău de a expulza cinci diplomați, unii dintre aceștia implicați în acte spionaj și de susținere fățișă a separatismului transnistrean. Dodon nu s-a poziționat nici aici ca un patriot, așa cum se pretinde a fi, ci în colțul Moscovei, cea care a promis voalat o răzbunare pe măsura și încă pe atât. Ba mai mult, Dodon i-a amenințat și pe cei care au îndrăznit să-i deconspire pe „diplomații KGB”.

„Prezidentul” a trecut pentru aceste fapte grave ale diplomaților ruși și a spus că acest incident nu trebuie să stea în calea „parteneriatul strategic”. Care parteneriat? O astfel de relație presupune beneficii mutuale. Ori Chișinăul este supus de mai bine de trei ani unui embargo economic pe considerente politice. Exporturile în Rusia sunt la o cotă de sub 15%, în timp ce în UE se exportă deja peste 65% din mărfurile moldovenești. Bașca și la prețuri rezonabile, fără a fi vopsite gardurile europenilor cu vinurile moldovenești.

În atari condiții, care ar fi prețul preluării puterii pentru socialiștii „patrioți” ai lui Dodon, Moldova vândută la bucată? Comercializarea de mere pentru totdeauna pe piețelor rusești? Cu așa economie „duduindă”, cu siguranță se va „scăpa” de sărăcie. Moldova va fi plină de viitor, așa cum o prezintă Dodon în realitatea augmentată de pe contul prezidențial de Facebook. Un președinte care începe să devină incompatibil cu funcția sa de a servi statul, la fel cum uzanțele diplomatice au spus despre diplomații ruși că erau incompatibili cu statutul lor de diplomat. Totuși, ce aveau ei în comun? În rest, „keep calm” și beți ceai, cum ar zice unii!

Publicat în EvZ Moldova

 

 

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului