Mădălin Necșuțu

Parastasul Moldovei de 100 de zile

Profund atașat de valorile spirituale ale ortodoxiei pentru pozele de pe Facebook, Igor Dodon a făcut recent un pomelnic cu realizările sale politice preț de 100 de zile. Primele din mandatul său prezidențial. Așa cum este vorba – despre morți, numai de bine – așa că vom încerca să le analizăm pe rând. Ce trebuie menționat din capul locul este că, de facto, Dodon nu a schimbat nimic în cele 100 de zile de mandat. Din contră, a reușit să antagonizeze și mai tare și să sape mai adânc în scopul scindării populației. Restul e populism ieftin de campanie.

Pe dimensiunea relației cu Rusia, Dodon nu s-a remarcat decât în pozele în care este ilustrat ca făcând temenele de până la 90 de grade în fața patriarhului rus Kirill. Poziția aplecată din fotografii, în care îi sărut cucernic mâna acestuia, ne dă exact dimensiunea slujului pe care îl face el pe lângă Moscova. O dată pentru votanții săi preacuvioși, iar pe de cealaltă parte pentru cei care se uită cu adulație la Moscova în plan politic.

În primele 100 de zile, nimic nu s-a schimbat în relația cu Moscova. În afară de câteva râsete la glumele lui Putin cu prostituate rusoaice, câteva sticle cu vin de la Cricova și patru ore de așteptare la porțile Kremlinului, mai nimic. Poate doar îndemnul ca moldovenii ce muncesc în Rusia să se auto-denunțe pe la „comisariatele de recenzare” pentru a fi luați mai bine în evidență de autoritățile ruse. În plan economic, totul este pe zero, așa cum era și înainte. Niciun dezgheț din acest punct de vedere.

Pe relația cu Tiraspolul, în afara faptului că Dodon l-a urcat pe separatistul Krasnoselski la rang de „omolog”, nu a apărut nimic nou. Doar vizite și poze de Facebook, comunicate vagi și luări peste picior din partea separatiștilor, care îi spun direct lui Dodon că este emasculat și că își pierd vremea cu astfel de discuții. Subliminal i se transmite că stau de vorba cu el de dragul PR-ului pe care Moscova i-l clădește lui Dodon. În schimb, aceștia i-au transmis negru pe alb că ei vor independență recunoscută și alipirea la Rusia. Până aici, iară nimic nou sub soare.

În ceea ce privește promisiunea că el va fi președintele tuturor, Dodon nu face decât să bage bățul prin gardul celor care nu l-au votat. O dată cu pro-europenii, cărora le transmite direct că va anula Acordul de Asociere cu UE, după instalarea PSRM-ului la putere, iar apoi cu unioniștii. Cu cei din urmă, Dodon încearcă un joc de hărțuire imagologică pentru a-și crește rating-ul de așa-zis patriot. Aceștia sunt ținta lui predilectă, deoarece înflăcărarea și acțiunile lor îi dau un „casus belli” puternic pe partea sa populisto-patriotardă. Cea a neutralității, așa cum o numește el, care ascunde de fapt sentimente anti-europene și NATO. Toate acestea combinate cu prezențe la întruniri ale Organizației Trataului de Securitate Colectivă (OTSC), bloc militar condus de Rusia și opus Alianței Nord-Atlantice, așa cum a fost cea recentă de la Sankt-Peterburg.

Ultima, dar nu cea din urmă, în cele 100 de zile, Dodon a venit cu cea mai „ingenioasă” treabă. A găsit modalitatea cum să înlocuiască banii negrii rusești de campanie electorale de prin offshor-uri ca Bahamas, cu banii moldovenilor. Adică cei publici pe care îi are și el acum pe mână. Dodon a vorbit despre cum, în toamnă, va organiza un referendum. Să ne înțelegem, unul consultativ, nu cu efecte directe.

Aici, parastasul lui Dodon de 100 de zile, a venit cu un nou pomelnic de patru întrebări oficiale. De facto, acestea sunt„ șase, deoarece întrebarea doi are înglobează trei cereri. Anularea „legii miliardului”, reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71, sporirea drepturilor constituționale suplimentare preşedintelui pentru dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate, iar cea de-a patra introducerea studierii „Istoriei Moldovei” în şcoli.

Cu alte cuvinte, Dodon îi va face PSRM-ului și sieși o frumoasă campanie electorală populistă plătită din banii cetățenilor. Și nu oricât, ci undeva pe la 70 de milione de lei, adică vreo 3,5 milioane de dolari minim. De banii aceștia Dodon vrea să mai cânte și el un pic prohodul visteriei Moldovei și să facă un „parastas creștinesc” finanțelor țării. Cum spune o vorbă din slang-ul românesc, a unui personaj versat, după chipul și asemănarea lui Igor Dodon, asta înseamnă să fii mafiot/„președintele tuturor”. Amin!

Publicat în EvZ Moldova

 

 

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului