Mădălin Necșuțu

Dodon, regele macac din „republica bananieră”

Așchia nu sare departe de trunchi, spune o veche vorbă românească din bătrâni. Stilul mimetic, aproape papagalicesc, prin care socialistul Dodon a ajuns să-și imite verbal idolul de la Moscova spune multe despre direcția în care se va îndrepta R. Moldova. Cotat în sondaje cu prima șansă la prezidențiale, Dodon și-a dat în petec recent în cadrul unui interviu pentru portalul clubului Izborsk deschis recent și în Moldova. Evident, doar ca rușii să-și lanseze un nou vehicul de propagandă. Unul care ar trebui să gâdile rânza „intelectualilor rafinați” de pe Bâc. Numai că limbajul este la fel de agresiv, ca și inteligența precară a componenților săi.

Dodon nu face excepție. La fel ca și prietenul său Rogozin, care efectiv i-a umilit pe moldoveni în ultima sa vizită, călcând în picioare până și pe cadavrele deportaților în Siberia de către „iluștrii” săi înaintași, Dodon a fost folosit același limbaj. „Patriotul numărul” 1 a calificat R. Moldova drept o „republică bananieră care-și așteaptă doza de granturi și credite”. Ca un narcoman în așteptarea unei doze. Oare asta au ajuns oamenii din Moldova care vor să trăiască după standardele cele mai democratice în leagănul civilizației mondiale? Oare asta sunt părinții care au trăit în bezna comunistă și vor ca ai lor copii să aibă un viitor prosper și civilizat?

Chiar dacă nu pro-europenii sunt votanții săi, nu ai dreptul ca posibil viitor președinte să îi numești indirect pe aceștia maimuțe care își așteaptă banalele la gardul Uniunii Europene. Ca să înțeleagă până și Dodon, regele junglei din „republica bananieră”, așa trăiesc circa 510 milioane de oameni, atât cât numără populația UE. Da, și pe fonduri europene care merg spre dezvoltare și spre asistența în dezvoltare a unor spații limitrofe Europei și de asta există cele mai sărace state din Europa în rândul celor extra-comunitare. Așa cum este și țara unde vrea el să fie președinte și pe care o numește, evident patriotico-moldovenist, „republică bananieră”.

Dar spiritul său de pescar amator nu s-a oprit aici. Nici nu se putea, deoarece Dodon nu-i destul, dacă nu e și fudul. El i-a cerut în același interviu lui Rogozin undița ca să poată pescui în Uniunea Vamală. Că de acolo ar veni peștele cel mare și aducător de bunăstare, așa cum își minte el alegătorii din R. Moldova. Numai dacă ne uităm pe ultimele date statistice oficiale ale R. Moldova, exporturile UE față de tot spațiul CSI este de trei ori și ceva mai mare pe intervalul ianuarie-mai 2016. Cu un raport de 470 de milioane de dolari la 153 în favoarea UE. Dar matematica economistului Dodon, de altfel cu studii la Moscova, nu face nici cât o ceapă degerată. În schimb, la gargară demagogică nu-l întrece nimeni.

El i-a numit pe guvernanții pro-europeni de la Chișinău niște „fii de cățea ai Occidentului”. Adică tocmai pe cei care duc țara într-o direcție de trei ori mai prosperă decât ce oferă Uniunea Vamală, născută din proțapul Rusiei. Dodon joacă un rol de bufon, tras de ațe de păpușarii de la Kremlin. El este un actor lipsit de talent care vrea să performeze pe o scenă mult prea mare.

Cu toate că aparent vrea să joace un rol rege al junglei în această „republică bananieră”, Dodon nu este decât un personaj mic și negru pe care în cărțile de istorie îl vor aminti doar după coperta finală. Unul pe care până și creatorul lui - comunistul Vladimir Voronin - l-a renegat și-l disprețuiește ca pe un fiu risipitor. Un macac politic iubitor de Eurasia, dar cu euro în buzunar ce crede că-i va păcăli pe moldoveni la toamnă. Poate îi fac o ei o „surpriză” și-l țin pe dinafara gardului puterii, aruncându-i coji de banane și copeici. Evident, unele „vamale”.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului