Mădălin Necșuțu

Este Basarabia cu adevărat România?

Aceasta nu este întrebarea clasică, din punct de vedere identitar, ci mai degrabă una vitală fărâmei de democrație din acest spațiu greu încercat. Într-o după-amiază de vineri, „monstruoasa coaliție”, bănuită de mulți de incest politic, și-a dat în sfârșit arama pe față. Cele două partide-surori, legate ombilical de aceleași interese cleptomanice, au cântat de pe aceeași „partitură mixtă”. Chiar dacă, declarativ, unul ține cu Rusia, iar altul mimează că vrea cu Evropa, lucrurile s-au limpezit într-un unic interes pur financiar.

Dragii tovarăși de afaceri subterane nu au mai rezistat jocului politic cât de cât democratic din Republica Moldova. S-au apucat împreună de sucit la spate mâna democrației și așa betege de la Chișinău. „Compromisul” s-a devoalat rapid în ceea ce toată lumea vedea încă de demult. De la decizia ciudată a Curții Constituționale de a-i face loc inexplicabil lui Dodon pe culoarul de stânga pentru prezidențiale, la campania comună și „incidentul sirian” jucat la unison, la conlucrarea activă la bătălia pentru Primăria Capitalei și distrugerea liberalilor ce nu mai puteau fi înghițiți nici cu o tonă de lămâie.

Totul a culminat, vineri, când pretinșii adversari ideologici și geopolitici și-au dat mâna și au acceptat cu toți acel „compromis” într-o scenă patetică de teatru. Adică și un sistem mixt de vot care avantajează partidele cu pârghii. Care sunt acelea? Banii și dosarele. Dacă PSRM deține valizele cu ruble convertite în dolari americani de prin Bahamas și din afacerile ilegale cu cărnuri și fructe pe care le transportă peste embargo în Rusia, PD le deține pe amândouă. Pe de o parte bani cu duiumul, iar pe de cealaltă parte bâta justiției cu care altoiește în stânga și în dreapta pe orice mișcă în front.

Iar cel mai recent și răsunător exemplu este arătarea pisicii PL-ului la votul pentru „uninominal” prin arestarea ministrului Transporturilor și a vicelor din Primăria Capitalei. Nu că aceea ar fi ușă de biserică și nu și-ar merita locul, însă timing-ul ales denotă dorință de răfuială politică cu „nealiniații”. Acțiune incompatibilă pentru orice poveste despre democrație sau valori europene.

Deși sună paradoxal, nu acesta este este cel mai grav lucru. Mai grav este că cetățenii R. Moldova și-au pierdut orice urmă de civism. Orice urmă de conștiință publică și este gata să accepte orbește tot ce le oferă jocurile de culise dintre cei care îi fură de ani de zile. Lor li s-a atrofiat dorința de a mai lupta și de a se pune de-a curmezișului acestor personaje reprobabile care le bagă mâna-n buzunar până la cot.

Protestul de duminică a dovedit din plin acest lucru. Marea majoritate a celor care au ieșit în stradă nu au fost decât câțiva membri ai societății civile și liderii câteva partide extraparlamentare de opoziție. Mai revoltător este că această mână de oameni a avut parte de o sfidare maximă din partea „săracilor cinstiți socialiști” care și-au scos Touareg-urile în stradă, pline de lente rusești de Colorado și steaguri roșii socialiste. Au făcut-o pentru că pot și-i vor călări în curând pe toții cetățenii, de la mic la mare, așa cum o face „prezidentul tuturor”.

Protestele de la București legate de corupție au fost un semnal pentru toată Europa. UE a privit poate pentru prima dată, de la aderarea României de acum 10 ani, cu mândrie spre România. Totul a fost despre demnitate și de a nu lăsa hoții zilei, oricât ar fi ei de puternici și legitimi aleși, să le calce în picioare viitorul lor și al copiilor lor. Dacă într-adevăr basarabenii au învățat din puterea exemplului de peste Prut, atunci Basarabia poate fi România în spirit democratic.

Dacă nu, această brumă de „democrație” va fi îngropată adânc în buzunarelor unor personaje sinistre și nici mama Europei nu va mai putea face nimic pentru cetățenii R. Moldova. Totul până la votul din a doua lectură a Parlamentului de la Chișinău. Până atunci: noapte bună Moldova, bine ați venit în VlaDonistan!

Publicat pentru EvZ Moldova

 

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului