Mădălin Necșuțu

Cu mâna pân` la cot în buzunarele găurite ale moldovenilor

Am înțeles-o pe asta cu geopolitică. Cu Maica Rusia până la moarte! Moarte „fașâștilor” din NATO! Evropenii sunt niște sataniști homosexuali care ne distrug familia! Bine, bre, dar cu buzunarul și așa găurit al moldovenilor ce aveți? Cât vor mai trebui ei să vă întrețină combinațiile voastre de colțul străzii și să le băgați mâna pân` la cot pentru a le lua, constituțional vorbind, și ultimul bănuț din buzunar.

Deunăzi, CEC ne-a anunțat că moldovenii vor scoate nu mai puțin de 75 de milioane de lei pentru a fi organizat referendumul „prezidentului” Dodon. Păi, bine, dar fostul/actual socialist nu era ală care trebuia să se bată cu oligarhii, cu corupția. Chipurile să mărească pensiile și salariile și să facă din Moldova locul unde curge lapte și miere? Ei bine, nu. În schimb moldovenii s-au trezit încă o dată buni de plată pentru o nouă factură politico-electorală de 75 de milioane de lei. Circa 4 milioane de dolari. Cam atât costă „semănatul de primăvară” pe care Dodon și PSRM îl fac cu un an înaintea alegerilor parlamentare la termen din 2018. Oameni gospodari, ce să mai... sanie vara și car iarnă. Dar unde sunt boii?

Până ne elucidăm complet pe această chestiune, CEC ar face bine, chiar și postfactum să pună mâna și să se pronunțe pe ilegalitatea finănțărilor lui Dodon și a PSRM-ului din offshore-urile din Bahamas cu bani rusești. CEC s-a făcut că plouă pe această chestiune, atunci când a fost sesizat, și apoi a pasat problema de la Ana la Caiafa către Centrul Național Anticorupție (CNA). Sigur, pentru îngropăciune veșnică. Pentru că nu am văzut niciun socialist luat de CNA, deși numai că dacă și-ar face rechizitoriile cu materialele de presă, procurorii ar putea băga la duba mulți lideri ai „grupării PSRM”. Asta arată încă o dată funcționalitatea instituțiilor așa-zisului stat de drept din Republica Moldova și cum toți trag la aceeași căruță.

Ca de obicei, tot cetățenii sunt cei care rămân cu degetu-n gură, ale cărora orizonturi le spun blocate de spectacole de iluzionism. Ba cu mirajul rusesc, ba cu asasinate, în timp ce în spatele scenei se mută decisiv pentru viitorul Moldovei pe termen lung prin referendumuri și introduceri de sisteme de vot controversate. „Președintele tuturor” își dă încă o dată arama pe față în demersurile sale „patriotice”. Atât patriotism nici că poate încăpea într-un singur „om de stat”: să iei banii amărâților de sub tine și apoi să închini Moldova pe care pretinzi că o iubești unei ligi politico-economice de mâna a treia. Mai neutru și mai patriot, nici că se poate pomeni! Totul între două sesiuni foto de Facebook, când pe la Căpriana, când pe sub ușa Kremlinului.

Întrebarea este când își vor coase moldovenii buzunarele și vor înțepa dureros degetele care le cotrobăie pe acolo. Când se vor trezi și nu vor mai tolera astfel de spectacole ridicole de iluzionism politici care miroase a prosteală de 100 de poște. Cam pe când toate acestea? Până atunci nu ne rămâne decât să privim atent scena politică din Republica Moldova cu gura căscată, așa cum o făceam pe vremea când eram copii, la poveștile de seară cu Tanti Ludmila. Așa că, mare atenție la buzunare în autobuzul moldovenesc. Circulă mulți hoți!

Publicat în EvZ Moldova

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului