Mădălin Necșuțu

Dreapta canibalizare și cavalerii tristelor figuri din Moldova

Vria alegerilor le-a luat mințile politicienilor cu pretenții prezidențiale de pe eșichierul de dreapta de la Chișinău. Nimeni nu mai gândește în termeni rezonabili și parcă toți au luat-o razna. În loc să poarte o bătălie cu un adversar comun anti-european din zona stângii, prezidențiabilii de pe dreapta și-au scos de la naftalină mănușile de box, dar și arsenalul de lovituri sub centură.

Candidații PL, PPEM, PPDA și PAS au stârnit un patrulater al certei în care nu contenesc să se mănânce între ei. Bașca, peste cearta lor, mai intervin și tot felul de internauți cu visuri umede de premierat, un fel de descălecat secund, după ce primit a fost un eșec total. Un fel de „încurcă-i, drace!”. Zona de dreapta arată ca o grădină zoologică în care doar cuștile îi va despart pe protagoniști să nu se sfâșie. Din această atmosferă nu lipsesc acuzele josnice și populiste, șantajul și linșajul.

În tot acest timp, socialistul de buzunare pline, Igor Dodon, arată o sfidătoare atitudine la adresa autorităților care ar trebui să fie competente și continuă să încalce legea electorală care nu îi permite să facă campanie. Dacă tot nu sunt atente nici organele de stat, nici concurența, Dodon și-a permis din nou să vină pe pliantele electorale cu vechile sloganuri sovietice și să mintă oamenii cu mituri create de stăpânii și sponsorii săi. România este din nou ținta centrală a atacurilor. Nu tu program, vreo speranță, nu tu nimic.

Doar aceeași gargară cu care încinge mintea unor pseudo-patrioți de ocazie care cred că denigrarea vreunei țărianume te face mai bărbat. Dar a căror bărbăție se termină sub pat de frica unor separatiști recalcitranți. Atunci uită de tot patriotismul și bagă capul în pământ și înjură în barbă la volumul minimal. Acesta este prototipul de alegător al lui Dodon, unul care și-ar vinde loialitatea pe un tricou și șapcă roșie și ar mai spune la final și „săru`mâna!”.

Chiar dacă cei de pe dreapta par niște oi rătăcite care nu-și mai găsesc drumul, una pare să se deștepte. Nu cea care se bate mereu în piept pentru „lâna” ei românească, ci alta care găsește de cuviință că învrăjbirea cetățenilor R. Moldova pe criterii etnice și istorice este o mizerie de campanie ce nu trebuie tolerată.

Dacă nu vor reuși să scape de „rânza moldovenească”, toate aceste oi rătăcite din zona de dreapta vor nimeri la prezidențiale în gura lupului roșu care le așteaptă calm în colțul lui să le perpelească la proțap. Dacă ar fi să folosim termeni din „sportul alb”, Dodon va câștiga pe greșeala adversarului, fără a fi nevoit nici măcar să returneze mingi venite din terenul acestora. Campania este abia la început și cei din zona de dreapta arată ca niște soldați care consumă muniție de dinaintea bătăliei. Concentrarea energiei și dozarea mesajelor va fi foarte importantă în această luptă de uzură. Cine va face greșeli va plăti prețul. Dacă nu vor înțelege nici măcar în al doisprezecelea ceas cine le este adversarul și cu cine ar trebui să le dueleze, aceștia vor rămâne cu toții niște „cavaleri ai tristei figuri” ce se vor lupta cu morile de vânt. Paradoxal, toți sub steagul Europei unite!

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului