Mădălin Necșuțu

Rusia a anexat de facto și Transnistria

Nu mai este de ceva vreme niciun secret că Rusia a anexat de facto și regiunea separatistă a R. Moldova, denumită pe scurt Transnistria. Chiar dacă nu există o recunoaștere scriptică a acestui fapt, la fel ca în cazul Crimeei, toate elementele constitutive ale unei anexări se regăsesc până în cele mai mici detalii. Dacă în anii precedenți Moscova se consulta și cu Chișinăul atunci când venea vorba de această regiune, acum Federația Rusă a eliminat complet din ecuație „intermediarul”. Ceea ce este însă mai grav este lipsa de reacție fermă a autorităților, precum și a societății civile care pare anesteziată de un amestec între căldura de afară și indiferență.

Ultima ispravă a rușilor în acest sens este deschiderea ostentivă și sfidătoare a nu mai puțin de 22 de secții de votare în Transnistria pentru alegerile parlamentare din Federația Rusă. Totul peste capul Chișinăului, care nici măcar nu a fost consultat. Mass-media a atenționat despre acest lucru încă de pe 20 iulie, dar autoritățile de la Chișinău nu au făcut public vreun demers de protest împotriva acestui fapt. Dacă în anii precedenți au mai fost astfel de incidente, iar Moscova cerea acceptul Chișinău, la acest scrutin Moscova a decis să schimbe tactică și pur și simplu să ignore autoritățile constiționale ale R. Moldova. Colac peste pupăză, partidul unic al lui Putin - Edinaia Rossia – și-a făcut sediu într-unul dintre hoteluri din Tiraspol.

În partea economică, Rusia aplică de mai bine de un an un embargo preferențial pentru firmele găgăuze și transnistrene, sfidând în continuare Chișinău care este nealiniat politic și vrea în continuare în UE. Vizita recentă a lui Rogozin a dat un semnal clar cum că Rusia vrea să deturneze Republica Moldova de pe drumul european și a propus un „măr al discordiei” sub forma unei foii de parcurs. Acest document a dezvăluit adevăratele intenții ale Moscovei care, în subsidiar, ar vrea ca R. Moldova să asigure supraviețuirea economică a regiunii separatiste. Practic, Rusia ar împușca doi iepuri dintr-o lovitură. Și deraierea de la cursul european și supraviețuirea economică a separatiștilor fără ca Moscova să mai fie nevoită să scoată bani din buzunar. Pe scurt, băgarea mortului până-n ultima cameră a casei moldoveanului.

Cel mai important semnal însă a fost dat în plan militar zilele trecute, când soldații ruși au trecut Nistrul împreună cu cei transnistreni. Totul ambalat sub forma unor manevre militare de antrenament. Totuși, mesajul a fost cât se poate de clar, cum că soldații ruși dislocați în regiune vor lupta cot la cot împotriva oricărui „terorist și extremist” de pe partea dreaptă a Nistrului. Un astfel de exercițiu ar fi putut avea consecințe foarte grave pentru securitatea R. Moldova, ținând cont că aceștia s-au antrenat la doar câteva zei de kilometri de Chișinău. Armata R. Moldova nu a fost mobilizată și a părut complet nepregătită, iar reacțiile politice au fost slabe și de ochii lumii.

Acest lucru denotă încă o dată pericolul neutralității și dovedește încă o dată că „moldovenismul” și „patriotismul” este un doar slogan de adormit copiii și de încins mințile credule. Niciun „patriot” din gașca lui Dodon și a ONG-urilor moldoveniste nu a avut nicio reacție. Acești „adevărați patrioți” și-au dat din nou arama pe față și anume că ar închina țara la primul soldat rus care ar trece Nistru. Însumând toate acest aspecte politice, economice, militare, concluzia nu poate fi decât că Rusia a anexat de facto acestă parte a R. Moldova și că nu se va da dusă de bunăvoie în veci. Important este ce va face Chișinăul pe viitor. Va amputa piciorul cangrenat, sau îl va târî până ce infecția va cuprinde tot corpul?

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului