Mădălin Necșuțu

Coada lui Rogozin și visurile umede de votcă și caviar

Ca să folosim limbajul de lemn din epoca sovietică, Rusia nu contenește în „a se amesteca în treburile interne” ale R. Moldova. Stat pe care îl hărțuiește constant mai pe la toate colțurile. În plină campanie electorală, tovarășul Dmitri Rogozin, vicepremier al Federației Ruse, va veni iar pe plaiurile Moldovei, și alea constituționale și cele separatiste, pentru a băga mortul în casa moldovenilor, pe aceleași ritmuri de kazaciok.

Mai precis este vorba de vizita pe care o întreprinde, la Chișinău și Tiraspol, la începutul lunii octombrie. După ce Rusia și-a trimis iscoadele la Chișinău, în persoana inspectorilor Serviciului Federal de supraveghere în domeniul fitosanitar şi veterinar, Rosselhoznadzor, acum va trimite și „artileria grea”. Aceasta va fi reprezentată de flamboaiantul Rogozin, un personaj sinistru și dezbinător. Unul care nu ar în fișa postului decât misia otrăvirii R. Moldova cu tot felul de mere politice stricate.

Pe post de zeiță Eris, Rogozin va veni chipurile să fluture ramura de măslin în fața decidenților de la Chișinău. Sau mai degrabă foaia de parcurs plină de capcane politico-economice pe care Chișinăul ar trebui să o semneze în alb. În fapt, aceasta nu reprezintă decât o succesiune de elemente constitutive ale unui șantaj ce are ca singur scop distragerea atenției Chișinăului de la implementarea reformelor cerute de un document similar din partea UE. Un document despre ale cărui prevederi a trebuit să aflăm, pe surse, din presa rusă. Curat transparent! În cazul în care acele cerințe ar fi îndeplinite de guvernanții de la Chișinău, Rusia ar urma să își arate bunăvoința și milostivenia prin ridicarea embargoului economic impus produselor moldovenești pe piața Federației Ruse.

Chiar dacă în ultimii doi ani de zile, R. Moldova a arătat că și-a putut reorienta cu succes exporturile, inclusiv din punct de vedere calitativ, în proporție de două treimi (64%) spre piețele europene. Evident, cea românească constituind principala destinație de export. Deci, se poate, iar Rusiei îi dispar aceste elemente de șantaj politico-economice pe care nu ezită să le uziteze ori de câte ori are nevoie. Tocmai de aceea, misiunea lui Rogozin este să vină la Chișinău pentru a-și băga din nou coada în politica internă a R. Moldova în prag de alegeri prezidențiale.

Vizita acestuia este în strânsă conexiune cu una dintre principalele teme de campanie ale candidatului socialist la fotoliul prezidențial, Igor Dodon. Așa că încercarea lui Rogozin de reorientare a fluxului comercial extern al R. Moldova către Rusia nu constituie decât o ridicare a mingii la fileu pentru Dodon. În subsidiar, oferta ridicării embargoului pentru Chișinău nu este decât o reeditare a ofertei de împrumut de câteva miliarde de dolari, făcute la finalul lui 2013, către președintele de la Kiev, Viktor Ianukovici. O încercare disperată pe ultima sută de metri de a schimba macazul politic orientat spre UE al Chișinăului. Și știm foarte bine la ce a dus ulterior acest lucru pe Maidanul din Kiev.

De menționat este și dubla măsură cu care Rusia lucrează în regiune. Acele sofisme și minciuni cu care operează atât de abil în această zonă. La București, mesajul Rusiei este altul și anume că R. Moldova este deja în familia europeană și că numai cetățenii decid viitorul lor, așa cum a precizat abilul ambasador al Rusiei în România. Ori, domnule Kuzmin, pe cetățenii R. Moldova nu îi coafează atât titlu de „cetățean european” și „familia europeană”, vorbe ambalate frumos ce acoperă un conținut inexistent, cât nivelul de trai la care râvnesc pentru ei și familiile lor. Titlurile și medaliile nu mai țin de foame, ca în epoca sovietică. Oamenii din R. Moldova tânjesc doar spre un viitor mai bun, în care să trăiască mai bine și pe care, la ora actuală, doar Uniunea Europeană poate să îl ofere.

Ceea ce trebuie Chișinăul să facă este să își astupe urechile pentru a nu mai auzi cântecele de sirenă ale Moscovei, fapt ce ar putea duce la eșuarea și izbirea corăbiei europene de stâncile Kremlinului. Cine va avea urechi să nu audă aceste cântece, va ieși la țărmul european. În caz contrar, guvernanții de la Chișinău se vor îneca ca „piratul” la mal. Încercarea Rusiei are la bază o slăbiciune a Chișinăului și anume politica statului cu fundul în două luntri, iar Moscova abia așteaptă să speculeze acest prost obicei pentru a-și promova candidatul docil.

Acel „socialist de caviar”, care se poartă în colecția de toamnă-iarnă cu atât de mult succes în era Putin și în Federația Rusă. Așa că, agenții de campanie electorală ai Moscovei vor trânti în perioada următoare multe uși pe la Chișinău, în stilul Vîșinski, de va crăpa varul de pereții Guvernului. Vorba aceea, către proaspăt anexații pensionari crimeeni, a mult mai actualului Medvedev: „Banii nu sunt acum, dar voi țineți-vă aici!”.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului