Atenție la Rusia!
Lucrurile se precipită în jurul bazinului Mării Negre, iar zăngănitul armelor devine tot mai ascuțit. Toate aceste mișcări de plăci tectonice geopolitice nu te duc cu gândul decât la conflict și repoziționare. În jurul Moldovei este un fel de calm de dinaintea furtunii. Dar haideți să le luăm pe rând. În Ucraina venină armistițiul începe să fie violat tot mai des, iar luptele dintre forțele guvernamentale de la Kiev și rebelii pro-ruși se intensifică în fiecare zi. „Marțea neagră” a adus nu mai puțin de 7 morți și 14 răniți în tabără ucrainenilor în luptele cu separatiștii din estul țării. Acordurile de la Minsk încep să existe numai pe hârtie. Mai periculos este faptul că Rusia începe o nouă campanie de concentrare de trupe. Oficialii militari de la Kiev au avansat cifra de 702 de tancuri rusești moderne, aproape câte dețin Germania și Marea Britanie la un loc, și circa 1.000 de piese artilerie. Acesta ar putea fi preludiu unei noi campanii sângeroase pentru ucraineni, iar situația este departe de a se calma pe viitor.
Dacă ar fi să ne uităm peste Nistru, lucrurile nu sunt deloc liniștite nici aici. Există o stare vizibilă de anxietate a Tiraspolului care nu a obținut nimic în negocierile recente cu Chișinăul purtate de la Berlin. Tocmai din această cauză, separatiștii transnistreni și-au reluat retorică despre „blocada economică” pe care Kievul și Chișinăul ar impune-o peste Nistru. Corturile de recrutări ale armatei ruse sunt tot mai prezente, iar Rusia nu pare să fie măcar deranjată de solicitările Chișinăului de a pune capăt unor astfel de practici. De asemenea, apropierea alegerilor parlamentare pentru Duma de stat de la Moscova a creat un interes al Rusiei în regiunea separatistă transnistreană și se pare că vor fi deschise numeroase secții de votare. Pe lângă asta, Rusia Unită a lui Putin și-ar fi făcut și sediul la Tiraspol, tocmai pentru a mai smulge câteva voturi și de aici.
Cireașa de pe tort în actualul climat internațional este situația din Turcia. Aici, Erdogan pare să fi trecut de barierele democrației și este pe cale să se încornoreze drept un nou sultan îmbătat de puterea absolută. Bine, dar ce legătură are asta cu R. Moldova ar întreba mulți? Pe lângă situația internă, Erdogan vorbește de o nouă alianță regională a Turciei cu Rusia și Iran, două forțele ostile Occidentului. Turcia, stat membru NATO, este un cap de pod în regiune și deține și a doua armată ca mărime din NATO, după SUA. De altfel, toate aceste trei țări identifică direct sau indirect, SUA drept inamic. De altfel, astăzi a venit anunțul chiar de la Kremlin, cum că Erdogan urmează să se întâlnească curând cu Putin la Soci.
Mai precis, la Marea Neagră, un oraș cu o semnificație simbolică. Rusia deține cea mai mare flotă în regiune, la Sevastopol în Crimeea anexată, iar Turcia are cheile Bosforului, grație Convenției de la Montreux. O alianță între cele două țări la Marea Neagră și posibila ieșire a Turciei din NATO nu va însemna decât o creștere a influenței Rusiei în regiune. Într-un astfel de climat, R. Moldova nu este tocmai sigură, înconjurată de forța militară a Rusiei care va cântări mai greu în foile și ispitele politico-economice cu care vrea să ducă R. Moldova cât mai departe de UE și să tragă cortina peste toată această poveste derulată în ultimii șapte ani. De aceea, Chișinăul trebuie să fie pregătit de scenarii mai puțin favorabile și să cântărească bine situația din vecinătăți. La toate acestea se mai adaugă și campania electorală prezidențială ce va să vină, iar Rusia nu va sta deloc cu mâinile în sân în privința idioților utili pe care îi manevrează la Chișinău. Dinamica regională este pe repede-înainte, iar lucrurile se precipită cu o repeziciune ce greu poate anticipa deznodământul. Așa că, prudența trebuie să fie cuvântul de ordine. Paza bună, trece primejdia rea!
Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.
Comentarii