Mădălin Necșuțu

Fotbalul ca armă politică în „Republica Populară Marsilia”

Când sportul devine instrument de semnal politic, atunci lucrurile nu se îndreaptă niciodată într-o direcție bună. După boicotarea sportivilor rușilor pe la mai toate competițiile sportive majore din ultima vreme, reacția huliganilor din această țară lasă loc de interpretări. Prin intermediul acestor, Rusia a lansat un mesaj elocvent către Europa, cum că va reacționa cu violență la orice tip de provocări. Moscova a coborât amenințările verbale și retorică politică în plină stradă, sub forma unor amenințări fizice reale.

Cei care au fost implicați în acele lupte de stradă au acționat organizat, iar antrenamentul lor militar s-a văzut în tactica de atac. Dacă până acum huliganii englezi erau socotiți drept bătăușii Europei, acum rușii le-au furat „centura de campioni”. Ringul de box s-a întins pe străzile Marsiliei și celebra arenă de fotbal Stade Velodrome. Nu sancțiunile ulterioare i-au potolit neapărat pe huliganii ruși. Aceștia și-au făcut cu succes numărul, iar Kremlinul a dat un mesaj subliminal că aceasta va fi soarta celor care îi vor provoca la nivel militar. Antrenamentul lor militar și modul de luptă de stradă a fost confirmat și de procurorul general al Marsiliei, Brice Robin, acesta afirmând aceștia era „antrenați să lupte”. Marsilia este un oraș-port cu o rata mare de violență și criminalitate stradală, iar magrebienii de aici nu sunt nici ei prea duși la biserică, așadar procurorul știa ce vorbește.

Surprinzător sau nu, suporterii ruși nu s-au mai arătat atât de deranjați apoi când echipa lor a pierdut meciul cu Slovacia. Gura lor nu s-a mai auzit, iar amenințarea sancțiunilor fotbalistice nu a fost cauza. „Maurii ruși” își făcuseră datoria și puteau sta liniștiți. Mai mult, unul dintre cele mai mari ziare rusești – Kommersant - scria că huliganii lor ar putea fi „provocați” și atrași în ciocniri pentru care vor fi „prezumați ca vinovați” și astfel echipa Rusiei să fie descalificată.

Astfel, tema violențelor provocate de ruși a intrat în malaxorul propagandei rusești care încearcă să-i transforme pe aceștia din „călăi” în victime. O tactică a victimizării și a sofismelor des practicate de propaganda rusă și la nivel politic. Mai rămânea doar ca acei huligani, de data aceasta neechipați în uniforme verzi, să proclame, până la ivirea zorilor, și „Republica Populară Marsilia”. Eventual, să se numească eliberatori care luptă cu „fasciștii englezi”. Sau mai bine, „pacificatori” ca-n Transnistria. Când sportul devine teren de răfuială între Vest și Est, atunci înseamnă că toată Europa stă pe un butoi de pulbere gata să explodeze. 

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului