Mădălin Necșuțu

De ce este nevoie de o presă fără botniță?

Adoptată la finele lui 1948 de către Organizația Națiunilo Unite (ONU), la Paris, Declarația Universală a Drepturilor Omului este un document foarte important care trebuie să se regăsească și în drepturile cetățenilor din Republica Moldova.

Mă voi opri în special la articolul 19, ce face referire la libertatea de exprimare, domeniu ce vizează inclusiv presa. „Orice om are dreptul la libertatea opiniilor și exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a raspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat”, se menționează la acest capitol. 

La rândul ei, Republica Moldova a aderat la ONU, în 1992, la numai un an după declararea independenței față de defuncta URSS, un spațiu în care libertatea de exprimare și presa erau subordonate statului și cenzurate ca atare. Diferență prea mare nu este nici acum, privind „moștenitoarea de drept”. Astăzi, în R. Moldova, s-a ajuns într-o situație similară, deși cârmuitorii spun că vor să îndrepte țara spre un spațiu al democrației de tip occidental, acolo unde presa joacă un rol foarte important în apărarea acestor valori fundamentale. Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută la Parlamentul Republicii Moldova, acolo unde un grup de jurnaliști au protestat pentru îngrădirea accesului la ședintele Parlamentului, este revoltător. Așa vor actualii parlamentari să meargă în Europa? Cu ușile închise în nas jurnaliștilor la ședintele Legislativului care ar trebui să fie publice și în interesul cetățeanului?

Chiar dacă oligarhii/politicienii locali s-au obișnuit să își subordoneze aproape total presa din Republica Moldova, cred ca toți cei din Parlament, care conduc direct sau indirect instituții media, ar trebui să lase jurnaliștii să poată transmite ceea ce se întâmpla la locurile de muncă ale domniilor lor. Dezbaterea și jocul politic trebuie să devină unele transparente, iar asumarea unor poziții trebuie să poată fi urmărită de jurnalistul prezent la acel eveniment. Îngrădirea presei într-un țarc cu televizoare plate, chipurile pentru a urmări de acolo dezbaterile din Legislativ, nu va pune botniță presei, ci o va antagoniza și va atrage și oprobriul vestic. În plus, partenerii europeni ai Republicii Moldova, care din păcate sunt și sponsorii acestei țări, urmăresc atent și astfel de aspecte. 

Așa-zisa soluție a venit imediat din partea parlametarilor în ceea ce privește protestele: să facem o comisie! Se știe că atunci când vrei să tărăgănezi sau să îngropi o anumită chestiune, faci o comisie. Numai că nici jurnaliștii nu s-au lăsat mai prejos, obișnuiți cu practicile politice, și au propus ca din această comisie ce va fi formată, să facă parte și „reprezentanți ai Uniunii Europene, SUA, ai partenerilor de dezvoltare”. A urmat apoi șarja bloggerilor de serviciu, care în Moldova sunt, în marea lor majoritate, doar un soi de „părerologi” agresivi ce funcționează, vorba lui Băsescu, pe bază de „tonomate” în care doar bagi bani, că de ce acest protest a fost organizat de unii jurnaliști care nici măcar nu vin tot timpul la ședintele Parlamentului. Răspunsul a venit genial din partea jurnalistul Vladimir Soloviov de la Newsmaker.md: „Oare pentru a apăra drepturile persoanelor infectate cu HIV trebuie neapărat să fii infectat și tu? Sau pentru a apăra drepturile LGBT trebuie să faci parte și tu din această comunitate? De ce?”. Tocmai în asta constă diferența dintre jurnaliștii aceia care își fac zilnic meseria și care din păcate nu mai sunt apreciați în R. Moldova din cauza patronilor lor și „părerologii” cu blog care primesc bani „la bucată”. Pe lângă rutina zilnică a știlor, jurnaliștii apără și principii și libertăți, nu stau doar pe o bancă în fața porții, cu semințe în mână, și bărfesc în scris tot ce văd și aud în jur. Poate măcar pentru asta, toată lumea în R. Moldova, și cu precădere „aleșii neamului”, ar trebui să nu mai încerce să pună botniță presei, deoarece de multe ori jurnaliștii lucrează cu adevărat în interesul cetățeanului!

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului