Mădălin Necșuțu

Succesul de după fustele doamnelor în 2018

PSRM și Dodon par panicați în anul de grație 2018. Unul care va decide viitorul Republicii Moldova, cel puțin teroretic, pe următorii patru ani. Dacă în 2017 Dodon a contat mai mult pe Facebook, decât în politica internă și externă, în 2018 acesta și sociliaștii săi simt că au pierdut valul populist pe care s-au ridicat și este posibil să obțină un eșec lamentabil.

Totul pleacă de la lipsa de proiecte politice concrete și dorința de a schimba ceva în R. Moldova. Minciuna de a lupta cu corupția și sărăcia a avut până la urmă picioare scurte. Mai mult, va fi scurtată de cap de către moldoveni la urnele de vot. Simpla înlocuire unei gărzi cu alta la butoanele țării nu mai este suficientă pentru oameni, sătui de hoția ca-n codru pe ce petrece în țară.

Pe acest fundal, Dodon își gândește strategia de imagine împingând-o fără scrupule în față pe Prima Doamna, așa cum o alinta el pe soția sa. De parca celelalte femei ale Moldovei pot fi numerotate cu calificative inferioare consoartei sale.

Domnul președinte ne-a făcut un scurt „preview” al intențiilor sale de imagine încă de la finalul lui 2017, atunci când a venit în fața ecranelor într-un mod penibil, ca un mare luptător pentru dreptate, cu un ochi încruntat mai tare pe modelul Putin, să ne spună că cetățenii trebuie să aibă încredere în continuare și să-l ajute să lupte cu dușmanii. Totul ambalat într-un mesaj mesianic și rostit pe un ton apocaliptic.

Dar tocmai pe asta mizează Dodon în 2018. Să se prezinte și mai asiduu ca un brav familist convins cu o soție-model care este și nevastă și mamă. Astfel, speră el, va câștiga voturile moldovenilor la parlamentare și o va bate pe Maia Sandu pe acest segment. Totul condimentat și cu un Congres al Familiilor plasat strategic în toamna anului. Unul negociat la Athos în 2017 cu „oligarhul lui Dumnezeu” Konstantin Malofeev și care îl va avea că punct de atracție pe Patriarhul Rusiei Kirill, venit să dea cu busuiocul pentru voturile moldovenilor.

O strategie falimentară ce va avea efect de bumerang. Deoarece, a Doua Doamna, a treia și cea de-a 1.211-a Doamnă din R. Moldova sunt toate femei cu familii mai mult s-au mai puțin destrămate de sărăcia și corupția hulpavă a clasei politice din Republica Moldova.

Aceste doamne nu poartă eșarfe franțuzești de 500 de euro și nici nu sunt angajate fictiv pe la televiziunile consătenilor plătite cu bani rusești negri din offshor-urile Bahamas-ului. Ele sunt eroine pentru că rabdă în fiecare să fie plecate prin străinătate sau să le fie plecați soții și copii. Niciuna nu se visează Primă Doamnă și își vede lungul nasul muncind din greu în fiecare zi.

Bașca, nicinu li se plătesc „din banii părinților” ratele lunare la vilele de lux din centrul Capitalei. Toată această schimonoseală afișată de Dodon și, mai nou, de soția împinsă la înaintare de dragul like-urile pe care el speră să le convertească în voturi, îi va izbucni în față „prezidentului”.

Semnele de disperare au devenit vizibile încă din primele zile ale lui 2018, când Dodon s-a văzut din nou umilit și suspendat de Curtea Constituțională pentru populismele sale de a se pune de formă de-a curmezișul deciziilor puterii executive și legislative.

Ca un copil mic, Dodon a dat fuga la ambasadorul Moscovei căruia i-a cerut insistent să „vină cineva de la MAE rus” la Chișinău. Un strigăt de disperare ce de altfel i-a și atras batcojură din partea unui fost deputat rus care a șters efectiv pe jos cu Dodon într-un interviu pentru postul de radio Ecoul Moscovei.

Poate cea mai mare umilință pentru un șef de stat care să fie luat la mișto într-un asemenea hal tocmai de un parlamentar al țării pe care o divinizează și la care se închină. Asta în timp ce acasă, la Chișinău, se bate cu pumnul în piept pe teme legate de demnitate și patriotism. Totuși, Dodon nu este atât de departe de Moscova în retorica și acțiunile sale.

La fel și bunul său prieten vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care s-a ascuns după fustele femeilor din avionul refuzat la aterizare la București în vara trecută, Dodon încearcă acum să se bată cu adversarii săi politici de după fustele Primei Doamne.

Un fel de „House of Cards” moldovenesc, deși Dodon se dă mai mult fan Moskva Film, decât al Hollywood-ului”. În realitate, nu este decât un domnul Goe de pe Bâc plin de frustrări, alintat și caprios ce ar putea fi lăsat din braț de Moscova chiar în acest an, acum când îi este lumea mai dragă!

Publicat în EvZ Moldova

 

 

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului